Család

Ezért van még mindig szégyenbélyeg a váláson

A statisztikák szerint a házasságok 40-50 százaléka végződik válással. Ennyi válás mellett miért van az, hogy mégis szégyenbélyeg jár érte? Furcsa, hogy annak ellenére, hogy ennyire gyakori, még mindig társadalmi ítélkezést vált ki a környezetből. A szakértők szerint főleg emiatt a négy ok miatt érezzük a szégyent váláskor.

1. A válás szembehelyezkedik az értékeinkkel

Ez nem azt jelenti, hogy a válás rossz dolog lenne, de a legtöbb kultúrában a vallásos gyökerek miatt a válás a közfelfogásban szégyenteljes dolog. Úgyhogy annak ellenére, hogy a házaspárok fele elválik, társadalmi szinten még mindig nem kapnak erkölcsi támogatást, akik a válás mellett döntenek.

2. A válás egyenlő a kudarccal

Még akkor is jár a válással kudarcérzés, ha nyomós indokunk volt rá, mert ez egy megszegett ígéretet jelent. Azt mondtuk, örökké, aztán tessék, itt állunk az örökké felénél, és máris vége. A valóságban persze szó sincs kudarcról, ez csak a fejünkben létezik, mert a válás nem más, mint egy megromlott párkapcsolatból továbblépés, általában egy nagyon is egészséges és jó döntés.

Ezért van még mindig szégyenbélyeg a váláson

3. A válás hatással van a gyerekekre

Ez az egyik legnagyobb szégyengeneráló összetevő. Váláskor azt érezzük, hogy valahogy cserbenhagyjuk a gyerekeinket, szétszakítjuk a családról alkotott idilli elképzeléseiket. Ilyenkor fellép az önvád is, hogy biztos nem tettünk meg mindent annak érdekében, hogy összetartsuk a családot.

Pedig igazából a legtöbb esetben a szülők a gyerekek érdekében sokkal tovább nyúzzák egymást egy rossz kapcsolatban, hogy hátha meg tudják javítani. Ezzel a bűntudattal úgy tudunk leszámolni, ha bebizonyítjuk a gyerekeinknek, hogy a válás nem azt jelenti, hogy szétesik a család. Ha civilizáltan zajlik a válás, a szülők igyekeznek jó kapcsolatban maradni, akkor a gyerekek nem fognak sérülni miatta.

4. A válás kínos a környezetnek

Azt hinnénk, hogy az emberek mostanra már hozzászoktak, hogy körülöttük elválnak a párok, de legtöbbször a barátainknak kínos, ha bejelentjük, hogy válni készülünk. Nem tudják, hogyan reagáljanak, hogyan segíthetnének, ezért inkább elzárkóznak az egésztől, hogy ne kelljen ilyen nehéz szituációban részt venniük. Milyen csodás lenne pedig, ha csak rákérdeznének, hogy miben segíthetnek, vagy csak annyit mondanának, hogy “gratulálunk”. A válástól nem kell zavarba jönni, inkább úgy kell tekinteni rá, mint egy új életkezdésre, amiben tudjuk segíteni egymást.

A válás gyakran ezek miatt a szégyenbélyegek miatt válik mumussá, magányossá tesz és lerombolhatja az önbizalmat. Holott a remény és lehetőség jegyét kellene hogy hordozza magán. Ajtót nyit egy új életre, és igenis lehetünk rá büszkék, hogy a jobb jövő érdekében meghoztuk ezt a nehéz döntést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top