Család

Nem lehet visszautasítani a védőnői látogatást az új gyermekvédelmi törvény szerint

A védőnő a gyermekvédelmi lánc első eleme, éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülők is jelezzék a területileg illetékes szolgálatnak, hogy hol laknak. Abban az esetben, ha a védőnő bántalmazás jeleit látja a gyermeken vagy az anyán, akkor azonnal jelzést ad a megfelelő hatóságnak. De abban az esetben is igyekeznek segíteni, ha egyszerűen csak nagyon szűkösen él a család.

Amikor a kislányom megszületett, akkor egy nagyon kedves és lelkiismeretes védőnőnk volt. Folyamatosan látta Lottit, tanácsot adott, súlyt mért, figyelmeztetett a védőoltások fontosságára, szóval remekül tette a dolgát. Amikor elköltöztünk, akkor senki rá sem nézett az új lakóhelyünkön a lányomra. A régi védőnőnk azt mondta, hogy az újnak kellene kikérni a gyerek papírjait, és felvenni a kapcsolatot velünk, a szülőkkel. Már fél éve éltünk az új otthonunkban, amikor felhívott az új és ismeretlen védőnő, hogy ha beteg a gyerek, akkor hívjam fel. Ez lassan két éve történt, azóta semmi. A fölöttünk lakó anyuka az újszülött babájával várta a védőnőt, de hozzá sem ment, ezért felhívta telefonon őket, hogy esetleg nézzék meg a babát. Úgy tűnik, hogy a kerületben ez nem ritkaság! Azért tartom ezt nagyon rossz gyakorlatnak, mert mi van azzal a kisgyerekkel, aki nem jár bölcsibe, a védőnő sem látja, és ezért senki nem vesz észre olyan riasztó dolgokat, ami esetleg valamilyen betegségre utal, vagy esetleg szülői bántalmazásra. Nyilván közösségbe járó gyereken ezt hamar észreveszik a szakemberek, de mi van azokkal a gyerekekkel, akik otthon vannak? Ez is lenne szerintem a védőnők munkája!”

A fenti eset kapcsán jártunk utána annak, hogy milyen feladata van a védőnői szolgálatnak. Az NLCafé Gitidiszné Gyetván Krisztinát, a Magyar Védőnők Egyesületének titkárát kérdezte.

Az új gyermekvédelmi törvény szerint nem lehet visszautasítani a védőnő látogatásait, eddig erre lehetőség volt, most viszont azonnal jeleznie kell a gyermekvédelemnek, ha ez előfordul. A védőnő a rendszer első lépcsőfokán áll, a gyerekorvossal kart karba öltve, hiszen ők látják a gyereket, de a védőnő az, aki az otthonában, a körülményeit is ismerve látja a család helyzetét. Amikor egy nő várandós lesz, akkor a védőnő állítja ki a várandóssági kiskönyvet, és már a terhesség ideje alatt is többször meglátogatja otthonában a kismamát. Tanácsokkal látja el, illetve behívja rendelésre, hogy szívhangot nézzenek, súlyt mérjenek, vérnyomást ellenőrizzenek. Tehát már a gyerek megszületése előtt ismeri az anyukát és a körülményeit. Amikor a baba megszületik, akkor a kórház a kiskönyv adatai alapján szól a védőnőnek, aki a hazaérkezés után 72 órán belül köteles megnézni az anyát és a babát. Az első 6 hétben hetente, utána pedig a baba egyéves koráig havonta köteles a védőnő látogatni a gyermeket. A szülővel kialakított gondozás terv során minden vizsgálatot, oltást és az egyéb felmerülő kérdéseket közösen átbeszélik, optimális esetben ugyanis a védőnő és az anya kapcsolata egy bizalmi kapcsolat. A kommunikáció az alapja ennek, amelyben mindkét félnek részt kell vállalnia. 1 és 3 év között 3-4 havonta megy a családhoz a védőnő, ez sokkal gyakoribb is lehet, ha van valami probléma akár a gyerekkel, akár a családban. 3 és 6 éves kor között egy kicsit ritkulnak ezek a látogatások, mert ekkor már a gyerek óvodába jár, ilyenkor félévente találkoznak. Ha egy család új helyre költözik, akkor az anyának kell az eredeti védőnőnek jelezni az új tartózkodási helyet, és ő azonnal értesíti a kollégáját. Emellett az anyának is meg kell keresnie az új védőnőt, és onnantól kezdve ismét gördülékenyen megy az ellátás. Nagyon fontos, hogy a tartózkodás szerinti védőnői szolgálatot kell felkeresni, nem pedig az állandó lakhely szerintit. A védőnő nem kér lakcímkártyát, neki az a fontos, hogy oda tudjon elmenni a csecsemőhöz, ahol az életvitelszerűen tartózkodik. Tehát a szolgálat akkor működik megfelelően, ha mindkét fél jelentkezik, és megteszi a kötelességét: a volt és új védőnő felveszi egymással a kapcsolatot, és a szülő is bejelenti a szolgálatnak az új címét. Sokszor úgy csúszhatnak ki az ellenőrzés alól a családok, hogy nem adják meg az új tartózkodási helyüket, címüket sehol, a védőnő pedig nem kopoghat be az összes lakásba, hogy van-e ott gyerek. Nagyon fontos mindenkinek tisztába lennie azzal, hogy ez elsősorban a segítségről szól, éppen a gyerek, a családok védelmében van. Vannak nagyon nehéz sorsú családok, ahol igencsak elkél a segítség, és az szomorú, hogy kikerülhetnek gyerekek a gondozási körből. Azt is el kell mondanom, hogy nagyon kevés a védőnő, hiány van országszerte ezekből a szakemberekből” – mondta el Gitidészné Gyetván Krisztina védőnő.

Krisztina a munkája során látott már bántalmazott gyereket és elhanyagolt csecsemőt is, ezekben az esetekben jelzett a gyermekvédelem felé. Ő azt mondja, hogy ez a lánc náluk jól működik, és a tapasztalata az, hogy a hatóságok gyorsan és helyesen reagálnak. Ha egy anya nem tudja fizetni a számlákat, és nincs más esélye, akkor anyaotthont keresnek a számára, vagy megpróbálnak más módon is segíteni. A gyerek családból való kiemelése csak nagyon indokolt esetben történik meg, ezeket a helyzeteket inkább megelőzni próbálják. A védőnők munkáját egyébként rendszeresen ellenőrzi a szakfelügyelet, pontosan azért, hogy ne forduljanak elő hibák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top