Család

De ugye védekeztek? – mondatok, amiktől égnek áll a szerelmes kamaszok haja

Talán már túl vagytok a bölcsődei és az óvodai szerelmeken, és lehet, hogy Ámor nyila kisiskolásként is a gyerek szívébe talált egy párszor, de ezekre a kapcsolatokra még hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, hogy ártatlan kis semmiségek. Akárhogy is, a kamaszkorral beköszönt a nagybetűs SZERELMEK kora, és eljön a pillanat, mikor a gyerek hazahozza az első partnert, akit szeretne bemutatni a szülőknek.

Hogy ez előbb vagy utóbb következik-e be, az függ persze attól, milyen a kapcsolatunk alapból a gyerekkel. Ahol megvan a bizalom, szoros a kapcsolat, ott talán kevesebb a tétovázás is, hogy apa-anya találkozzon-e a nagy szerelemmel.

De legyen bármilyen ez a viszony, és legyen bármekkora is a késztetés, hoztam tíz mondatot, amit jobb, ha kerülsz a nagy találkozás során. Már persze, ha szeretnél a továbbiakban is képben lenni a kamaszgyerek szerelmi életét illetően. Ha ez nem cél, akkor hajrá, bátran használd bármelyiket, esetleg kombinálva is.

1. Nem tudtál volna valami rendes fiút/lányt összeszedni?

Igen, előfordulhat, hogy nem szimpatikus a gyerek választása. De első blikkre ítélkezni pont olyan dolog, amire normál esetben azt mondjuk pont neki, hogy ejnye, gyerekem, ne csináld, nem szép dolog. Aztán mégis lehet? Felnőttként, szülőként szabad? Nyitottság, szülőtársak, az a gyerek első szerelemként általában pont hozzánk – mármint általában az ellenkező nemű szülőhöz – hasonló partnert választ. Tényleg!

2. És mivel foglalkoznak a szülei?

Ha fokozni akarod a cikifaktort, a gyerek partnerének címezd a kérdést! Egyébként meg nem mindegy? Nem arról van szó, hogy melyik szülőpár fogja fizetni a lakodalmat és a nászutat! Vagy attól félsz, hogy a gyerek benne ragad ebben a kapcsolatban és osztályon alul fog házasodni? Hát mi van itt, kérem, kasztrendszer?

3. Te jó ég, hát, hogy néz ki!

Klasszikus, generációk közötti szakadék okozta mondat. Pedig attól, hogy fura a haja, még lehet nagyon jólelkű. Attól, hogy fültágítója van, még lehet nagyon intelligens és kedves ember. Attól, hogy furán öltözködik, még boldoggá teheti a gyerekünket. Ha visszagondolok a saját kamaszkoromra, biztos, hogy az én öltözködésem, hajam, sőt viselkedésem is irritáló lehetett egyes szülők számára. Valószínű, hogy te sem voltál tökéletes, minden szülő álma.

4. Jó, akkor mostantól felejtsd el ezt a lányt/fiút!

Ez az! Azonnal menj telibe, vesd be a szülői szigort, évek tapasztalata mutatja, mennyire jól is működik ez egy kamaszgyereknél! Rengetegszer bebizonyosodott, hogy a szülői tiltásra minden kamaszgyerek azonnal és megadással reagál, nem véletlen dolgozza ezt fel annyi irodalmi mű is, kezdve a Rómeó és Júliával. A tiltás hatásosságát még jól mutatja egy sokkal korábbi szerelmespár, Ádám és Éva sztorija is… Ja, nem! Ott csak az derült ki, hogy a tiltott gyümölcs mindig édesebb.

5. Akkor mostantól este kilencre itthon vagy!

Kellenek a korlátok, igaz? De ha eddig mehetett barátokkal találkozni, bulizni, egy ilyen korlátozással azt üzenjük, hogy nincs meg a bizalom, és helytelenítjük a döntését. Vagyis ez is csak tiltás a szeretett másiktól. De ki emlékszik arra, mennyire kreatívan tudta megtalálni kamaszként a kiskapukat és kijátszani a szülők figyelmét? Szívesen lennél ez alkalommal a másik oldalon?

6. De ugye még nem feküdtetek le egymással?

Reméljük, megvárod, míg ezt a kérdést négyszemközt szegezheted neki a gyereknek. Mert a kérdés jogos, az időzítés viszont nem mindegy! Plusz a megfogalmazással is vannak gondok, hiszen úgy állítja be a szexet, mint egy kerülendő, bűnös dolgot. Nyilván egy tizenhárom éves esetében talán jobb a várakozás, de egy 18 éves esetében azt sugalmazni, hogy ez kerülendő, elég káros hatású lehet. Szóval, ha már négyszemközt vagytok, és nagyon érdekel, tedd fel a kérdést, de próbáld meg pozitívabb kicsengéssel.

7. De ugye védekeztek?

Ez a kérdés is jogos, ám az időzítés itt is kritikus, plusz a hanglejtés sem mindegy. Tedd fel számonkérő hangnemben a pár előtt, így biztos a megszégyenülés és a későbbi elzárkózás! Ha esetleg mégis inkább a négyszemközt történő kérdésfelvetés és érdeklődő-odafigyelő hangnem mellett döntenél, az egy bizalmas beszélgetés alapja is lehet, ami csak szorosabbá teszi a kapcsolatotokat.

8. Csináld, ha tetszik, csak aztán meg ne bánd!

Lefordítom: nem értem, mi lelt téged, hogy ezt a lányt/fiút választottad, hát lerí róla, hogy nem jó parti. Úgyis csalódni fogsz, koppansz majd jó nagyot, más vége nem lehet, én meg majd szajkózhatom neked, hogy hátmegmondtam, miközben nézem, ahogy sírsz utána.

9. Túl fiatal vagy te még ehhez!

Egy szülőnek a gyerek mindig gyerek marad – alaptézis, ugye? Egy gyerek is képes a szerelemre, még ha mi csak egy cuki kis epizódnak látjuk is. Egy kamaszgyerek pedig már képes egy kapcsolat kialakítására és fenntartására is. Akkor is, ha mi ezt még nem látjuk elérkezettnek. Lehet, hogy csak mi nem vagyunk felkészülve rá?

10. Egy nap majd megtalálod az igazit!

Nem kell lacafacázni, rögtön le lehet minősíteni az adott kapcsolatot a “biztosan nem lesz tartós” szintre! Mondjuk, a gyerek szempontjából az az ember az igazi, aki épp vele van. Nyilvánvaló, hogy csak kevés kamaszkori szerelem tart ki a felnőttkorig, vagy kísér végig egy életen át. De azért erre is találunk ellenpéldát, ugye? Persze, lehet, hogy a kapcsolat nem állja ki az idő próbáját, de ahhoz, hogy eljöjjön majd az az igazi, arra is szükség lehet, hogy a gyerek tapasztaljon. Több majdnem igazi mellett akár.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top