Család

Trump tárgyként kezeli a feleségét – testbeszédszakértők elemezték az elnöki párt

Aki múlt hétvégén nézte a 45. amerikai elnök beiktatását, annak feltűnhetett, hogy Donald és Melania Trump között mintha nem lenne teljesen felhőtlen a viszony. Testbeszéddel és nyilvános szereplésekkel foglalkozó szakértők szerint egy boldogtalan házasság jelei látszanak az elnöki páron.

Rengeteg videó és gif készült Donald Trump nagy napjáról, a január 20-i beiktatásról. A legszembetűnőbbek azok, amelyeken a tényekkel hadilábon álló új amerikai elnököt és elődjét, Barack Obamát, illetve a régi és új first ladyt hasonlították össze.

Az egyik jellegzetes pillanat az volt, amikor Obamáék köszöntötték az érkező Donald és Melania Trumpot. Míg 2009-ben, Barack Obama beiktatásakor a 44. elnök az autóból kiszállva megvárta, amíg felesége odaér hozzá, Donald Trump hátra sem nézett, hogy Melania egyáltalán kiszállt-e az autóból, csak felsietett a lépcsőn.

Melania Trump alig szállt ki az autóból, férje már Obamáékkal beszélgetett
Melania Trump alig szállt ki az autóból, férje már Obamáékkal beszélgetett

A Mic.com szerkesztői több testbeszéd-, és protokollszakértőt is megkértek, hogy elemezzék a látottakat.

“Ha valaki nem tudja, hogy egy házaspárt lát ezeken a képsorokon, nem gondolná, hogy ez a két ember egymás házastársa” – mondta Susan Constantine kommunikációs szakértő. 

“Nemcsak hogy nem várta meg a feleségét, amikor odalépett Obamáékhoz, meg sem nézte, hogy a felesége kiszállt-e az autóból, nem is segítette fel a lépcsőkön” – tette hozzá Patti Wood testbeszéd-szakértő. “Amikor Melania odalép mellé, nem karolja át, nem mosolyog rá, nem vonja közelebb. Egy futó pillantást vet rá, mintha idegen lenne, és nem ér hozzá.”

Obamáékról ezzel szemben számtalan fotó készült, amelyen jól látható, hogy az USA 44. elnöke és felesége között jóval meghittebb, bensőségesebb a viszony. Jó példa erre az a pillanat, amikor Melania Trump egy becsomagolt ajándékot nyújtott át Michelle Obamának. Férje, látva, hogy a first lady kényelmetlenül érzi magát, mert nem tud mit kezdeni a csomaggal, odalép, és átveszi tőle.

“Ez egy szép pillanat volt, mintha csak azt mondta volna: add ide drágám, majd én elintézem” – magyarázta Wood.

Hasonló pillanat volt később a beiktatás során, amikor Michelle Obama odalépett férjéhez a platformon, ahol Trumpot elnökké avatták. Barack Obama ekkor megfogta felesége kezét és egy csókot nyomott rá.

“Ez egy kedves pillanat volt, ami kellően spontánnak tűnt” – mondta Wood. Trump ezzel szemben csak odabiccent Melaniának, akihez hozzá sem ér, majd többé tudomást sem vesz róla. 

Constantine elemzése szerint Obamáék testbeszéde jóval erősebb kapcsolatról tanúskodik:

“Trump számára Melania egy tárgy – mondta a szakértő. – Ebben a kapcsolatban nyoma sincs semmi melegségnek, szeretetnek, vagy szenvedélynek. Obamáék ezzel szemben a szemükkel kommunikálnak, a testük párhuzamos egymással és láthatók az egymás iránti szeretet jelei.”

A beiktatást követő bálon az új elnöki pár táncra is perdült, a szakértők szerint ezeken a képeken is sok áruló jelet lehetett felfedezni. Wood rámutatott, hogy Melania testtartásával próbál elhúzódni férjétől.

Ha egy szórakozóhelyen ilyet látsz, mit gondolsz a két ember viszonyáról?
Ha egy szórakozóhelyen ilyet látsz, mit gondolsz a két ember viszonyáról?

“Ez nagyjából annyit jelent: nem akarok veled egyesülni partnerként – magyarázta a szakember. –Trump eközben szexuális módon húzza magához, hogy az ágyékuk egymáshoz érjen.” Wood hozzátette, Melania Trump tánc közben többször egyenesen kinyújtva tartja az ujjait, ami arról árulkodik, hogy nem érez túl sok vonzalmat férje iránt.

A kommunikációs szakemberek azt is elmondták az új amerikai elnökről, hogy a jellemzően harsány stílusú és viselkedésű Trump ritkán változtat testbeszédén és viselkedésén. Ez többek között azért lényeges, mert a beiktatás másnapján, világszerte milliók részvételével megrendezett Women’s March on Washington tüntetésekkel kapcsolatban az új amerikai elnökön azt lehetett látni: nem érdekli, sőt le is nézi azokat, akik vele szemben kritikát fogalmaznak meg.
Wood elmondta, bár sokan taszítónak tartják ezt a fajta viselkedést, az a tény, hogy Trump következetesen így nyilvánul meg, “egyben a hitelesség jele is”

“Ő ilyen, önmagát adja, bármilyen helyzetben legyen is” – tette hozzá a szakértő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top