Család

Egy apa nyílt levele a fiához a házasságról

Az apuka levele nem mindennapi levél, mert ritkán lehet olyat olvasni, amikor az egója feladására buzdítaná egy apa a fiát. Dr. Kelly Flanagan klinikai szakpszichológus azonban pont ezt az üzenetet igyekszik átadni a fiának a házasságról.

Kedves fiam!

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a fenekedet törölgettük, mégis itt van a nyakunkban az a bizonyos virágok és méhecskék beszélgetés. A kakis pelusok problémája könnyebb volt. Mielőtt a szex lenne a téma, szeretnék a házasságról beszélni veled. Nem azért, mert azt akarnám tanácsolni, hogy csak házasság után szexelj, hanem mert szerintem egyetlen okból szabad házasodni, és ha ez megvan, akkor a párkapcsolat összes része jól fog sikerülni, beleértve a szexet is.

Valószínűleg ösztönösen rossz indokkal akarsz majd feleségül venni egy lányt. Mind ezt tesszük. Valójában a legáltalánosabb indok a házasságra egyben a legveszélyesebb is: azért házasodunk, mert azt hisszük, ez boldoggá tesz majd. Pedig ez vezet leggyakrabban váláshoz.

Vannak csodálatos házasságok, de ezek nem azért szépek, mert a boldogságot keresik. Akkor válnak fantasztikussá, amikor két ember azért házasodik össze, hogy feladja az egóját.

Az egód az a részed, ami védi a szívedet. Amikor gyerekkorodban az iskolában kinevettek, vagy amikor én rád szóltam erőteljesebben, akkor elkezdtél kételkedni benne, hogy elég jó a szíved. Pedig igen, elég jó, és ez megesik mindannyiunkkal életünk folyamán. Ezért kezdett el falat építeni az elméd a szíved köré. Olyan ez, mint egy nagy kastély: megvéd a behatolóktól, akik meg akarnának támadni. Ez nem baj, meg is kell védeni azt a szépséges szívedet.

Egy apa nyílt levele a fiához a házasságról

Először azért használjuk ezt a falat, hogy távol tartsuk az embereket. De végül, ahogy felnövünk, elfáradunk abban, hogy félelemmel telve rejtőzzünk, és úgy döntünk, hogy a legjobb védekezés a támadás. A bástyáink tetejére ágyút teszünk, és lőni kezdünk. Látják mások rajtunk düh, ítélkezés vagy pletyka formájában. Néha szükség van a lövedékekre, hogy túléljünk.

A nőknek és a férfiaknak is vannak ilyen ágyúik, de nemsokára már férfi leszel, ezért fontos, hogy elmondjam, mit tesznek a férfiak az egó-falukkal: úgy teszünk, mintha ez alapvetően szükséges lenne ahhoz, hogy “igazi” férfiak legyünk. Pedig igazából a legtöbben csak félünk attól, hogy a szívünk nem elég jó, nem elég szerethető, ezért úgy döntünk, biztonságban tartjuk a magas falak mögött.

Látod már, miért lehet ez probléma egy házasságban?

Ha beleesel abba a csapdába, hogy azt hiszed, az egó-falad kell ahhoz, hogy férfi legyél, azzal lerombolod annak a lehetőségét, hogy egy igazán örömteli házasságod legyen. Mert végeredményben a házasság legvégső célja és értelme az, hogy tégláról téglára lebontsd a faladat, és teljesen elérhetővé tedd magad a másik számára. Nyitottan, sérülékenyen, veszélyes egységben.

Mi a boldog házasság titka? Olyan lányt vegyél el feleségül, aki ugyanannyira le akarja bontani a saját falát, mint te. Aki arra kötelezi el magát, hogy naponta hajlandó szétszedni ízekre az egóját. Aki a sérülékenységben nem félelmet, hanem örömet és bizalmat talál. Egyszóval olyat, aki úgy akarja leélni az életét, hogy egy őrült veszélyes játékban játszik veled, és csak veled. Ezt hívják házasságnak.

Apa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top