Család

Leventék, Zsófiák, szevasztok! – keresztnevek és ami mögöttük van

A most harmincéves szülők többségének esze ágában sincsen folytatni a családi hagyományt, és a saját neveiket örökíteni a gyerekeikre. A nyolcvanas évek öt legnépszerűbb neve ugyanis köszönőviszonyban sincs a mai kedvencekkel. De vajon tisztában vannak a szülők azzal, mit jelent a gyermekük neve?

Katalin, Anita, Andrea, Timea és Zsuzsanna – ezek voltak 1985-ben a legnépszerűbb lánynevek. A kisfiúk pedig többnyire a Gábor, Tamás, Péter, Zoltán és László nevet kapták. Ők azok a harmincévesek, akik mostanában várják az első gyermeküket.

A legtöbb családban azonban fel sem merül, hogy a szülők a régi szokást követve a saját nevük adják a kisbabáiknak, sőt, inkább igyekeznek minél furcsább, egyedibb nevet választani. Ez a törekvés azonban nem mindig jön össze, sőt: ha a most divatos nevek jelentését nézzük kiderül: a hagyománytisztelet erősebb, mint valaha – bizonyos szempontból, hiszen reneszánszukat élik például az ősi magyar nevek.

A legnépszerűbb fiúnevek, épp úgy, mint már több ezer éve, jelentésüket tekintve Isten védelmét kérik ma is a kicsire, és a gyerek győztes, harcos jellemére utalnak, míg a lánynevek Isten kegyelmét kérik, és a lányok szépségét dicsérik.

2015 legnépszerűbb fiúnevei ugyanis ezek voltak: Bence (győztes), Máté (Isten ajándéka), Levente (dicsőség), Ádám (atya, apa), Marcell (Mars Istenhez tartozó). A lánynevek pedig Hanna, Anna (mindkettő jelentése kegyelem), Jázmin, Lili (szépség) és a kicsit kakukktojás Luca, ami azt jelenti: virradatkor született.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A nevek jelentése egyáltalán nem másodlagos kérdés, hiszen bármilyen jól is hangzik, ki az, aki Kötönynek nevezné a gyerekét, miután megtudta, hogy a név jelentése egy állat hátsó fertálya, és a Csörsz sem lett igazán népszerű, ami nem is csoda, hiszen a jelentése ördög.

Akár tetszik, akár nem: a nevet annak jelentésétől nem lehet elválasztani, és ahogy a rómaiak mondják: a név a végzet. Tehát ha valami szépet kívánnánk születendő gyerekünknek, nézzük meg a legszebb jelentésű szavakat, és rögtön tudni fogjuk, milyen nevet válasszunk a kicsinek. Jöjjön most néhány példa. A kártyák első oldalán az adott jelentés női, hátoldalán a férfi megfelelőit találjátok.

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top