Család

Ezernél is több könyvet olvasott már a négyéves könyvmoly

Szülei szerint a kis Daliyah már 18 hónaposan felismerte a betűket, hároméves korától pedig egyik könyvet olvassa a másik után.

Miközben a gyerekek egy jelentős részét szó szerint az asztal körül kell hajkurászni, hogy végre könyvet vegyenek a kezükbe, a négyéves csodagyerek, Daliyah nem csinál semmi mást, csak olvas. Bár mindössze csak négyéves, az amerikai kislány már több mint ezer könyvet olvasott el, és szülei szerint azt tervezi, mire óvodába megy, újabb 500 könyvvel bővíti amúgy sem jelentéktelen listáját.

“Daliyah szó szerint mindennap olvas. Van, hogy 1-2 órát is, de olyan is, hogy csak 15-20 percet. Attól függ, milyen kedve van” – árulta el a Times of Gainesville-nek a kislány anyukája, Haleema Arana, majd hozzátette, Daliyah alig 18 hónapos volt, mikor feltűnt neki, hogy felismeri a betűket. “Onnantól kezdve tudatosan fejlesztettük őt, aminek hatására háromévesen már egyedül olvasta a kedvenc könyveit.”

Fotó: Shawn Miller
Fotó: Shawn Miller

Haleema elmondta azt is, kislánya mostanra egyetemistáknak szóló könyveket olvas, és csak néha-néha kér segítséget, egy-egy hosszabb szó értelmezéséhez. “Elmondhatatlanul büszkék vagyunk rá már most is, de Daliyah nem éri be ennyivel. Mire óvodába megy ősszel, további 500 könyvet szeretne elolvasni.”

A kislány elmondta, ha felnő, könyvtáros szeretne majd lenni, addig pedig azon munkálkodik majd, hogy kortársaival is megszerettesse a könyvek világát.

Olvass még többet csodagyerekekről az NLCafé oldalán: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top