Család

10 dolog, amiben a szülők és a kamaszok sosem fognak egyetérteni

Emlékszel még a kamaszkorodra, amikor szeretted volna különféle eszközökkel kifejezni, ki vagy – már ha épp tudtad –, de mindig kritikát kaptál, és emiatt úgy érezted, nem értenek meg a szüleid? Van már kamaszgyereked, akire csak bámulsz olykor, mert valahol mélyen ott kell lennie annak a cukorfalat kiskölöknek, aki egyszer volt, és aki úgy adott a véleményedre? Ha a válasz igen, akkor ez a cikk neked szól.

Az biztos, hogy a generációk között ötmillió olyan dolog van, amiben sosem fognak egyetérteni. Még ha megpróbálják, akkor sem biztos, hogy sikerül. Ilyen dolgokból hoztunk 10 példát.

1. Öltözködés

A kamaszgyereknek önkifejezési forma, amellyel megmutathatja, mennyire más, mint a többiek, vagy azt tudja megmutatni, kik közé tartozik. A szülőnek viszont sokszorosan durva rácsodálkozás, sőt olykor elborzadás. Ez mikor lett ÚJRA divat, de hát ez a két minta vagy szín nem megy egymáshoz, hát csupa rongy a gatyád, így biztosan nem mehetsz ki az utcára, és kész.

2. Kommunikáció

Azt tanultuk az iskolában, hogy a nyelv egy folyamatosan fejlődő és változó dolog, nem marad konstansan ugyanaz. Meg is szenvedtünk annak idején az Ómagyar Mária-siralommal, ám érdekes módon a legtöbb felnőtt sérelmezi, ha a kamaszok új kifejezéseket használnak. Pedig szlenget minden generáció használ, a szülőké, nagyszülőké is. Igen, idegesítő, hogy olykor gőzünk sincs, mit mond a gyerek, bár idővel úgyis világos lesz. Igen, a netes csevegésekben pedig egy csomó mindent rövidítenek, ez is egy fajtája szlengnek. Viszont ha anya-apa próbál az ő szlengnyelvükön beszélni – rosszabb esetben úgy, hogy a haverok is jelen vannak –, az a kamasznak vérciki.

10 dolog, amiben a szülők és a kamaszok sosem fognak egyetérteni

3. Igazság

A szülő szerint neki van igaza. A kamasz szerint pedig neki. Mióta a világ világ, ez így van, és valószínűleg nem lesz a jövőben sem másképp. Persze az ideális az lenne, ha a két igazság megférne egymás mellett, netán átfednék egymást, vagy ugyanazok lennének, de a legtöbbször ez nem így van. A magam részéről azt gondolom, mindkét félnek lehet igaza – akár ugyanazt a dolgot illetően is –, és mindkét fél tévedhet is olykor. Vajon felnőttként is meg tudjuk látni, mikor nincs igazunk, mint ahogy kamaszként láttuk a szüleinken?

4. Zene

Mi az a rettenet ritmustalan izé, amit a gyerek hallgat bömbölve? Miért nem tud rendes zenét hallgatni? Mióta csak létezik zene, azóta vannak kiakadva a szülők a gyerekeik zenei ízlésén: gondoljunk csak a rock ’n’ roll érára, vagy szüleink Beatles-mániájára, a mi korosztályunk pedig grunge, metal, dark és alternatív művekkel tépázta a szülei idegeit. Hogy az elektronikus zene kezdeti hajtásait ki ne felejtsem. Vajon a gyerekünk gyereke mit fog hallgatni, amivel majd kiborítja a szüleit? Mindeközben a kamaszunk meg kicsit szánakozva nézi az öregeket, hogy mivel szórakoztatják magukat zene gyanánt, ugye…

5. Szépség

A szépségideálok is generációról generációra változnak, de abban a szülők nem különböznek egymástól, hogy számukra a saját gyerekük a legszebb. És nemcsak akkor, amikor még apró a kezük-lábuk, selymes a bőrük és puha kis fürtök keretezik az arcukat, hanem kamaszként is. Mindegy, hogy pattanásos-e az arcuk, tökéletes-e az alakjuk vagy sem, szépek és pont. Abban pedig a kamaszok hasonlítanak egymásra, hogy ők viszont baromi kritikusak magukkal, és sok mindennek látják magukat, de a legritkább esetben vannak tudatában a szépségüknek.

10 dolog, amiben a szülők és a kamaszok sosem fognak egyetérteni

6. Tanulás

A szülők annyira fontosnak tartják a tanulást, amennyire a kamaszok fárasztónak, unalmasnak és olykor feleslegesnek. Lássuk be, ezen a területen sincs nagy változás az intézményesítés története óta. Tegye fel a kezét, aki kamaszként ugyanúgy volt ezzel, mint most a saját gyereke!

7. Munka

Szüleink még egy, maximum két-három helyen húzták le a munkaéveket a nyugdíjig, mi meg már kénytelenek voltunk ahhoz alkalmazkodni, hogy pár évente új állás után kell nézni esetleg. Jó, nem mindenkinek, de rengetegen vannak így vele. És mennyit kellett ezért hallgatnunk a szüleinktől, igaz? Vajon mi lesz a gyerekeink sorsa a munka területén? Lesznek még klasszikus munkahelyek, vagy a munkavégzés olyan alapvető változásokon megy majd át, amit képtelenek leszünk követni?

8. Erkölcs

Az biztos, hogy a fiatalság mindig rosszabb, gyengébb, kevesebbre képes, mint az előző generációk, ráadásul még romlott is! Bezzeg a mi időnkben! Bezzeg a mi időnkben szüleink ki voltak bukva a forrónadrágokon, a haspólókon, az ő szüleik meg a fiúk hosszú haján, és még hosszan lehetne visszafelé fejtegetni a sort.

10 dolog, amiben a szülők és a kamaszok sosem fognak egyetérteni

9. Célok és tervek

Egy vagy több diploma, párkapcsolat, házasság, közös és saját lakás, no meg az unokák – kb. ezt várják a szülők a gyerekeiktől a következő 10 évben, ha nem tévedek. Pedig ezek jó része már a szülők nemzedékénél is bukott: sokan élnek élettársi kapcsolatban házasság helyett, sokan nem vágynak saját lakásra, ha annak egy életre szóló hitel az ára, és sokan csak a harminc felé gondolkodtak el a gyerekvállaláson is. Lehet, hogy a mai kamaszok nem tartják majd olyan fontosnak a diploma megszerzését sem, és még ezer ilyen elvárásunkra tesznek majd magasról.

10. Technikai vívmányok

Ami nekik egyszerű, magától értetődő és két perc alatt átlátható, az nekünk olykor olyan, mintha kínaiul lenne, és ez sajnos csak romlani fog. Láttuk ugyanezt a saját szüleinken is, akik csak felnőttként találkoztak először számítógéppel, a nagyinknak pedig már próbálhatjuk elmagyarázni, mi az az internet és social media, valószínűleg egy mukkot sem fog érteni. Persze érdemes nyitottnak maradni, és megpróbálni követni a trendeket. De persze az is simán lehet, hogy a mostani kamaszaink húsz év múlva hasonlóan fognak nézni, mint mi, mikor először hallottunk a Snapchatről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top