Család

Csillagászati összegű kártérítést fizet az IKEA a gyerekek halálát okozó komód miatt

Csillagászati összegű kártérítést fizet az IKEA három amerikai családnak azt követően, hogy egyik gyerekbútoruk kisgyerekekre dőlt, és halálra nyomta őket.

Három amerikai kisfiú – a kétéves Camden és Curren, valamint a 23 hónapos Ted – veszítette életét, mert az IKEA Malm fantázianevű komódja rájuk borult, és agyonnyomta őket. A svéd cég 50 millió dolláros (15 milliárd forint) kártérítést fizet a három családnak.

Az Ikea az első két balesetet követően felhívta vásárlói figyelmét, hogy a gyerekbútort mindenképpen rögzítsék a falhoz, a harmadik kisfiú tragédiája után azonnal visszahívták az összes komódot Észak-Amerikában.

A családok jogi képviselői szerint az összeg nagysága mutatja az ügy súlyosságát. A pénzt egyenlő arányban osztják szét, igaz, a megállapodást a bíróság egyelőre nem hagyta jóvá. A bútorcég a kártérítésen túl – amelynél nagyobbat egyetlen hasonló, gyerekeket érintő halálesetben sem fizetett még senki –, további 50-50 ezer dollárt ajánlott fel három kórháznak, és 100 ezer dollárt juttat el az egyik jótékonysági szervezetnek.

Az IKEA azt is vállalta, hogy ezentúl szigorúbb biztonsági feltételek szerint gyártja a komódokat, és hirdetésekben, reklámokban hívja fel a figyelmet a problémás bútorok veszélyeire – tudta meg a hvg.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top