Család

Gyerek vagy karrier? Egyszerre is lehet! (x)

Magyarországon 2000 óta ítéli oda az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Családbarát Munkahely Díjakat azoknak a szervezeteknek, amelyek valami kiemelkedőt tesznek annak érdekében, hogy igazán támogatni tudják a gyermekes szülőket. Idén a MetLife biztosítótársaság is a díjazottak között volt, az elismerésről Dr. Zolnay Juditot, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatóját kérdeztük.
Gyerek vagy karrier? Egyszerre is lehet! (x)

Ön szerint mitől válik igazán családbaráttá egy munkahely?

Véleményem szerint egy családbarát munkahelynek nemcsak a szülési szabadságról visszatérő kismamák integrálódását kell segíteni a munka világába és a vállalat életébe, hanem már a gyermekvállalásra való felkészülésben is segítséget kell nyújtania. Az általunk kialakított programot ezért is bontottuk három részre: az első rész a szülési szabadságot igénybe vevő szülő távozását megelőző időszakot öleli fel, a második rész a távollét alatti kapcsolattartásra és feladatokra fókuszál, a harmadik pedig a munkahelyre való visszatérést, újraintegrálódást és a gyermeknevelés és a munka világának összehangolását fedi le.

Önök milyen programokkal és fejlesztésekkel támogatják a munkavállalókat?

Már a szülési szabadságot megelőzően széleskörű tájékoztatást nyújtunk a munkatársaink számára az ehhez az időszakhoz kapcsolódó ellátásokról. A szülési szabadságukat töltő kismamákat folyamatosan tájékoztatjuk visszailleszkedésüket segítő programjainkról, valamint a vállalatot érintő legfőbb kérdésekről. Az elmúlt időszakban jelentősen megújult az irodánk, ahol az átalakításnál egyik fő szempont az volt, hogy egy szülő- és gyermekbarát munkaszoba kerüljön kialakításra, ahol egyrészről a szülőknek lehetőségük nyílik napi munkájukat egy nyugodt környezetben végezni, másrészről pedig a gyermekük biztonságos körülmények között játszhat. Hatalmas lehetőséget jelent ez munkatársaink számára, hiszen a hétköznapokban bármikor adódhat olyan élethelyzet, egy előre nem várt esemény, amikor a gyermekünk felügyelete nem megoldott és nincsen lehetőségünk otthon maradni. Továbbá a kisgyermek vállalása után visszatérő, de gyermekét még anyatejes táplálkozásban részesítő édesanyák számára kínál kulturált körülményeket a szülő- és gyermekbarát szobánk.

Miért érdemes ezzel foglalkoznia egy cégnek?

Meggyőződésem, hogy a családbarát munkahelyek közvetve az egész társadalomra pozitív hatással vannak, hiszen ha a munkahelyi feladatok a családi élettel összeegyeztethetőek, a munkatársak is kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak, amely ezáltal elősegíti a vállalatok eredményesebb működését is.

Mit gondol a magyarországi helyzetről?

A felmérések azt mutatják, hogy a nőknek már egészen fiatal korukban, a diploma megszerzését követően pontos karriertervezésbe kell kezdeniük, ha el szeretnék érni a vágyott sikereket a szakmájukban, valamint a gyermekvállalásról sem szeretnének lemondani. Jelenleg az a tendencia, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket, mert nem bíznak abban, hogy ha a karrierjük elején mennek el szülési szabadságra, akkor ugyanott tudják majd folytatni a pályafutásukat, mint a szülés előtt. Ebben pedig rendkívül nagy szerepe van a hazai munkáltatóknak, akik a nemzetközi gyakorlatokhoz képest jelentősen el vannak maradva a családbarát munkahely megteremtését illetően. Sokszor hallom, hogy már az állásinterjún olyan kérdésekkel szembesülnek a nők, hogy terveznek-e gyermeket a közeljövőben. A nők bevonása a munkába, szerepvállalásuk növelése a gazdaságban és a vezetésben versenyképességet növelő tényező, ezért az egyének, a vállalatok és az állam támogatása elengedhetetlen. Sokat segít ebben a folyamatban a Családbarát Munkahely Díj és a hasonlóan rangos elismerések, melyek további inspirációul szolgálnak a vállalatok részére és mintát nyújtanak a követőknek!

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top