Család

Jöhetnek a háromszülős babák Nagy-Britanniában

Nincs már akadálya annak, hogy szakítsunk az eddigi kétszülős módszerrel, és ezentúl három szülő DNS-én osztozzon az újszülött. A módszerrel örökletes betegségek továbbadását akadályozza meg az orvostudomány.

Rábólintott a Humán Termékenységi és Embriológiai Hatóság (HFEA) is a háromszülős mesterséges megtermékenyítési eljárásra Nagy-Britanniában. A súlyos, örökletes betegségek továbbadásának megelőzésére kifejlesztett módszert a szigetországban engedélyezték a világon először.

Nagy-Britanniában évente mintegy 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia. Az orvosok egy új módszerrel eltávolítják az egészséges petesejt sejtmagját, vele a donor nő genetikai állományának túlnyomó részét, csak a mitokondriális DNS marad. Ebbe a kiürített petesejtbe helyezik a megtermékenyített embriót.

Jöhetnek a háromszülős babák Nagy-Britanniában
 

A születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítő anyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

Nem a britek az elsők

Amíg a britek jóváhagyták a háromszülős megtermékenyítést, addig Mexikóban korábban már el is végeztek egy ilyen beavatkozást, és világra is jött az első baba, akinek két anyukától és egy apukától származó génkészlete van. Nagy-Britanniában az első háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel született gyerek legkorábban 2017 végén jöhet a világra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top