Család

A nemi erőszaktól és a család elvesztésétől félnek a magyar kamaszok

Minden második gyerek szorong valami miatt, és csak kevesen bíznak önmagukban – derült ki az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatásából.

Több mint ezer középiskolást kérdeztek meg országszerte az SOS Gyermekfalvak munkatársai arról, milyen félelmeik, vágyaik vannak.

Kiderült, minden második gyerek bevallása szerint szorong valami miatt (56,6 %), és nem bízik magában (41,3 %), majdnem minden harmadik középiskolás pedig úgy gondolja, hogy szülei nem elégedettek vele.

Szlankó Viola, az SOS Gyermekfalvak pszichológusa elmondta, hogy a szorongás az elvált szülők gyerekei és a gyermekvédelmi gondoskodásban élők között 7 százalékkal magasabb.

 

Az SOS megkérdezte azt is, mitől félnek leginkább a fiatalok. A családtagok halálától, az árvaságtól és a családtagok megbetegedésétől való félelem állt az első helyen, de az egzisztenciális problémák is erősen jelen vannak már: a negyedik legerősebb félelem, hogy felnőttként nem találnak munkát.

A felmérésből kiderül az is, hogy megdöbbentően magas azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik fokozottan félnek a szexuális erőszaktól. A lányok közül minden második, míg a fiúk 18 %-a nagyon tart ettől.

És milyen számukra az ideális család?

Ahol a családtagok boldogok, és szeretnek együtt lenni (81,5 %), mindenki egészséges (76,8 %), sokat beszélgetnek (73,4 %), és elfogadják őket olyannak, amilyenek (72,6 %). Kevésbé tartják fontosnak az egzisztenciális dolgokat, mint pénz (21,3 %), szép lakás (31,3 %). 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top