Család

3 manipuláció, amit a narcisztikus férfi használ a párkapcsolatban

Hacsak nem vagy képzett terapeuta, nincs sok esélyed arra, hogy egy narcisztikus férfit megváltoztass. Maggie Connor pszichoterapeuta, coach három olyan jellemző manipulációt írt le, amiből kiszúrhatod, ha narcisztikus a párod.

1. Mr. Nagyon Fontos Ember

Szituáció: A nő megkérdezi a férfit, hogy szeretne-e elmenni vele nyaralni. A férfi válasza: “Van róla fogalmad, mi történne, ha pont most itt hagynám a munkám?”

Egy narcisztikus meg van győződve róla, hogy a világ nélküle darabokra hullana. Vagy legalábbis azt akarja, hogy te ezt hidd. Általában, amikor beszél, elejti, hogy mit fog legközelebb vásárolni, merre utazott, mit csinált, kivel, mennyit költött. Nem igazán érdekli a te életed. A beszélgetéseitek egyoldalúak és róla szólnak, tele vannak hencegéssel és nagyképűséggel. Türelmetlen és hirtelen dühbe jöhet, ha valaki akadályozza az önfényezésben, ilyenkor szinte le lehet olvasni az arcáról, hogy azt gondolja magában, hogy “Nem fogod fel, hogy ki vagyok én?”.

3 manipuláció, amit a nárcisztikus emberek használnak párkapcsolatban

2. Mr. Nulla Empátia

Szituáció: A nő mesél a férfinak egy régi barátjáról, akinél rákot diagnosztizáltak. A férfi válasza: “Megérdemli, mit várt tíz év dohányzás után?”

Íme, a nulla empátia megnyilvánulása, amitől egy amúgy is padlón lévő ember még inkább elsüllyed. Ez egy nagy, piros, villogó jelzés arra, hogy egy narcisztikussal van dolgod. Attól érzi jól magát, ha lehúz másokat, mert így önmagát mindenki másnál feljebb helyezheti.

3 manipuláció, amit a nárcisztikus emberek használnak párkapcsolatban

 

3. Mr. Törékeny Önérzet

Szituáció: A nő (aki személyi edzőként dolgozik), szeretettel javasolja, hogy a férfi máshogy csinálja a felüléseket, mert tudja, hogy a férfi milyen hasizmokat szeretne magának. A férfi válasza: “Miről beszélsz? Tökéletesen csinálom a felüléseket, és különben sincs szükségem rá, hogy még kockásabb legyen a hasam. A koromhoz képest nagyon jó formában vagyok. Nézz magadra inkább, és azon gondolkodj, hogyan fogyj le pár kilót.”

3 manipuláció, amit a nárcisztikus emberek használnak párkapcsolatban

Egy ember, aki ahelyett, hogy örülne, hogy valaki törődik vele és segíteni akar, inkább kritikus és bántó módon reagál. Klasszikus narcisztikus viselkedés. De van még egy figyelmeztető jel elrejtve a szituációban. A narcisztikus ember általában elég jól néz ki és intelligens. Megígéri, hogy lehozza neked még a csillagokat is. Tudja, hogyan kell rajtad nyomogatni a gombokat, hogy megkapja, amit akar. Amint azonban nem azt adod, amit szeretne, mérges lesz. Ha például úgy döntesz, hogy elhagyod, azt fogja úton-útfélen terjeszteni, hogy micsoda szenvedés volt veled az élet, és hogy ő a te áldozatod.

Ne feledd, hogy nem tudod megváltoztatni. Ha a narcisztikus ember magától nem jut arra az elhatározásra, hogy változtatni akar, akkor nem fog javulni a helyzet, bármennyire is erőlködsz. Inkább menekülj, és segíts magadon, amíg még nem okoz neked visszafordíthatatlan károkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top