Család

Lesújtó eredményeket hozott a legújabb PISA-felmérés

Elérhetővé vált a legutóbbi OECD-országokban végzett PISA-teszt eredménye, amivel a tizenöt éves gyerekek kompetenciáját mérik. Ez az a teszt, amiben egyre rosszabbul teljesítenek a magyar diákok, és ez nincs másként a 2015-ös felmérésen sem.

Jellemzően nem szerepelnek jól a PISA-teszten a magyar diákok, ami a fejlődő országok (OECD) oktatási rendszerét monitorozza. A legfrissebb PISA-felmérés kedd óta elérhető eredményei alapján a magyar diákok teljesítménye egyáltalán nem javult, de még a szintet sem tudták tartani. A diákok szövegértése és természettudományi ismeretei csökkentek leginkább, a matematika már a 2013-as PISA-teszten sem ment a magyar diákoknak.

Ezzel az eredménnyel mindenben a listák végén kullogunk, messze elmaradunk az átlagtól. Az OECD-átlag 493-500 pont között van, a magyar diákok zömmel 472-474 pontot értek el a PISA-teszten, ami 17 ponttal rosszabb a 2013-as felmérés magyar eredményeinél.

A legfrissebb teszten is a japán diákok érték el a legtöbb pontot, átlagosan 530-at mindhárom vizsgált kategóriában. A magyar diákok az izraeliekkel, az izlandiakkal és a luxemburgiakkal közel azonos teljesítményt nyújtanak.

A PISA-tesztben 15 éves diákoknak kell matematikai, természettudományi kérdésekre válaszolniuk, amiből kiderül, mennyire tudnak olvasni, számolni, mennyire képesek felismerni, megérteni, értelmezni és megoldani egy matematikai vagy természettudományi jellegű problémát. A felmérést háromévente végzik, Magyarországon a legutóbb 200 iskola 5600, 15 éves tanulója töltötte ki a teszteket.

Ilyen egy tipikus PISA-teszt feladatsor matematikából:

Az alaphelyzet: A Zenevilág nevű bolt MP3-részlegén egy MP3 lejátszó 155 zedbe kerül, egy fejhallgató 86 zedbe, egy hangszóró 79 zedbe. 

1. kérdés: 
Olívia összeadta az MP3 lejátszó, a fejhallgató és a hangszóró árát a számológépén. Az eredmény, amit kapott, 248 lett.

Olívia válasza helytelen. Az alábbi hibák valamelyikét követte el. Melyik hibát követte el?

A Kétszer adta hozzá az egyik árat.
B Elfelejtette hozzáadni a három ár egyikét.
C Lehagyta az egyik ár utolsó számjegyét.
D Kivonta egyik árat, ahelyett, hogy hozzáadta volna.

2. kérdés: 
A “Zenevilág” kiárusítást tart. Ha két vagy több árucikket vásárolsz a kiárusításon, a “Zenevilág” 20%-ot elenged ezeknek az árucikkeknek a vételárából. Jánosnak van 200 zedje, amit elkölthet. Mit vásárolhat meg ennyi pénzből a kiárusításon?

Karikázd be az “Igen”-t vagy a “Nem”-et minden alábbi lehetőségnél!

Az MP3-lejátszó és a fejhallgató   IGEN/NEM
Az MP3-lejátszó és a hangszóró   IGEN/NEM
Mind a 3 árucikk – az MP3-lejátszó, a fejhallgató és a hangszóró   IGEN/NEM

3. kérdés:
Az MP3-lejátszók normál vételára 37,5 százalékos nyereséget tartalmaz. A nyereség nélküli
árat nagykereskedelmi árnak nevezzük. A nyereséget a nagykereskedelmi ár százalékaként számítják ki. Helyes összefüggést mutatnak-e az alábbi képletek a nagykereskedelmi ár (n) és a normál vételár (v) között?

Karikázd be az “Igen”-t vagy a “Nem”-et minden alábbi képlet esetében!

v = n + 0,375     Igen / Nem
n = v – 0,375v    Igen / Nem
v = 1,375n         Igen / Nem
n= 0,625v          Igen / Nem 

Olvass még a PISA-tesztről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top