Család

“Unom, hogy én hordom a nadrágot, szeretnék végre törékeny, gyenge nő lenni”

Sok erős nővel találkozom. Erősek, mert maximalisták, mert megtanította nekik az élet, hogy nőként mindenért jobban meg kell küzdeniük. Erősek, mert céljaik vannak, és mert soha nem állt mögöttük egy gügyögő anyuka. Ők azok a nők, akik a hétköznapokban, a munkahelyen, a sportban, a gyereknevelésben, a problémamegoldásban és a párkapcsolatban is maximálisan helytállnak, és a kihívásoknak és sikerélményeknek köszönhetően "elhúznak" a párjuk mellett. Pedig nagyon vágynak a "gyenge" női szerep megélésére. De legalábbis egy egyenrangú kapcsolatra.

“Olyan párra vágyom, aki markáns férfi”

“Dühös vagyok és fáradt. Úgy érzem, Jani a passzivitásával olyan helyzetet teremt, amiben két választásom van: vagy erős leszek, vagy tönkremegy a párkapcsolatunk. Jani meglehetősen passzív és lassú. Éli kényelmesen az életet! Nekem két munkahelyem van, e mellett a háztartás, gyereknevelés is az én dolgom, azt sem tudom, hová kapjak. Ő pedig »sármosan« laza, aki lubickol a kényelemben. Lassan már a szex is egyszemélyessé válik, mert megtanulom megdugni magam. Rossz érzés kimondani, de állandóan dühös vagyok a Janira, és nagyon vágyom egy olyan párra, aki legalább a szexben markáns férfi, mert nyersen és erőteljesen engem akar. Lehet, hogy meg fogom csalni, mert szexuális életünk egyáltalán nincs. Feláll a szőr a hátamon, ha hozzám ér! Lassan már egyáltalán nem tekintem férfinek!” – meséli Lídia, 38 éves közgazdász.

A plüsscicák mellett könnyű erős férfinek lenni. De egy erős nő mellett már egy hosszú távú, igazi kihívás.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a domináns nők nem vágynak arra, hogy egy náluk is erősebb férfi hatalmasat szeretkezzen velük, vagy kényeztesse őket, amitől ők azt éreznék, hogy végre, eljött az ő idejük, és nem nekik kell erősnek lenniük. Egy határozott férfikar ölelése hiányzik nekik, egy olyan férfié, aki nem egy pótanyát keres, nem is egy plüsscicát, hanem értékeli, hogy párja energikus, temperamentumos és céltudatos, és ez őt, a férfit inspirálja.

Az erős nő nem szándékosan dominál, hanem a működésében erős, ami mintákon és tapasztalatokon alapul. Hiszen rendszeresen helyzetbe hozza magát, és megtanulja, hogy sok mindenre képes.

A kompetenciaérzése intenzíven erősödik ez által. Bár szeretne gyenge, törékeny nő lenni, ezt a hétköznapokban csakis akkor engedheti meg magának, ha egy erős férfi van mellette, akiről érzi, hogy biztonságot nyújt neki.

Az erős férfi tulajdonképpen a nő domináns működését egy palackban tartja, mintha az egy szellem lenne. Ha a férfi képes erre, akkor megláthatja az erős nő másik oldalát, a gyenge, biztonságra vágyó nőt is, aki képes elengedetten, felszabadultan élvezni azt, hogy a férfi egyenrangú partner. Boldogan elfogadja, hogy a férfi társa mindenben. Azonban ha az erős nő kiszabadul a palackból, akkor dominánssá válik a működése, és a mellette álló férfi alárendelt pozícióba kerül. Ezek után a férfi önértékelése csökken, majd pedig a nő már valóban nem tud a párjára férfiként nézni. Ez a párkapcsolati dinamika oda vezet, hogy a férfi bizonytalanná válik, a nőből pedig egy házisárkány lesz, aki a hét fejével okádja a tüzet, aki rendelkezik, dirigál, veszekszik, és megmondja a tutit. Ő hordja a nadrágot, mert a párja nem képes rá.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Amikor a párkapcsolatban átlépünk egy határvonalat, és többé nem úgy tekintünk magunkra és a párunkra, mint két külön, szuverén egyéniségre, akkor az egymás iránt érzett tisztelet és szeretet csorbul, a vonzalom megszűnik. A szex elmaradozik a kapcsolatban, és mindkét fél boldogtalan.

“Nem tudok azért tehetetlen és ostoba nő lenni, hogy ő jobban érezze magát!”

Judit és Jónás együtt érkeznek hozzám. Judit egy attraktív, csinos, határozott nő, aki dühös pillantásokat vet Jónásra. Jónás magas, jóképű férfi, aki megtörtnek látszik. Összehúzott testtartással ül, mint akit megsemmisítettek, az az érzésem, mintha röstellné magát. Judit vezető beosztásban dolgozik a filmiparban, Jónás pedig egy szállítmányozási cég középvezetője. Két gyermekük van, akik még óvodáskorúak.

“Egész életemben mindenért meg kellett dolgoznom, és meg kellett tanulnom azt is, hogyan kell igazán küzdeni. A hétköznapokban a munkahelyemen egész nap keménynek kell lennem, hiszen nők mellett férfiakat is irányítok. Komoly felelősség terhelődik a vállamra. Aztán hazamegyek, és otthon azt érzem, nincs mellettem férfi, nincs mellettem egy erős kéz, aki az otthoni, családi dolgokban tudna a támaszom és partnerem lenni.

Nem szól, nem beszél, mindenbe csak beleegyezik, vagy rám hagyja.

Gyűlölöm, hogy ennyire toleráns. Idegesítő, hogy soha nem foglal állást. Minden fejbólintással azt üzeni, hogy nincs saját véleménye, nem tud kiállni önmagáért, és egyedül hagy a sztoriban. Persze örülhetnék, hogy az van, amit én akarok, de azért ez nagyon magányos dolog. Nem látom őt a párkapcsolatban, nem látom őt akarni és küzdeni sem, a múltkor még az étteremben a bort is nekem kellett kiválasztani, mert annyira figyelmes akart lenni, hogy a pincér előtt átpasszolta a lehetőséget nekem. Ha ő nem erős, akkor a gyengesége miatt én leszek az a párkapcsolatban, mint egy házisárkány, akinek egyetlen feladata az elégedetlenség, zsörtölődés, veszekedés.

Nem tudok azért tehetetlen és ostoba nő lenni, hogy ő jobban érezze magát!

A szexről csak fantáziálok, egy olyan férfit képzelek el szex közben, aki tudja, mit akar, aki figyel rám, és nem ijed meg attól, hogy a karjában tart. Jónással a legutolsó emlékem az, hogy amikor nekikezdtünk a szexnek, akkor elmúlt a merevedése. Amin nem is csodálkozom, mert melyik férfi akar egy házisárkánnyal szeretkezni? Iszonyatosan gyűlölöm őt azért, amiért egy szörnyeteget csinált belőlem!” – könnyezik Judit.

Judit érzi, hogy Jónás passzivitása az ő dominanciáját növeli. Van egy erős működése, amit kordában tartani csakis egy erős férfi tudna. Judit szavaiból kitűnik, hogy számára nem az a jó, ha kenyérre kenhető a partnere, hanem egy markánsabb férfire vágyik. Aki kiáll saját magáért, aki néha “móresre” tanítja őt, akár a szexben is, akivel egyenrangú párt alkotnának.

Aztán Jónás meséli el, ő hogyan éli meg ezt a párkapcsolati szituációt.

“Valóban, Judit az utóbbi időben minden helyzetben csak veszekszik velem. Érzem, hogy elvesztettem az irányítást, és attól rettegek, hogy végleg elveszítem őt is. Nem értem, hogyan alakult ez ki közöttünk, hiszen

a kapcsolatunk elején egy önbizalommal teli férfi voltam, csak az idők során ez teljesen meghalt bennem. Félek, hogy nem felelek meg Juditnak, ezért mindig a kedvét próbálom keresni.

Segíteni is szeretnék neki, mert túlterhelt. Én akkor vagyok boldog, ha örömet tudok neki szerezni. De úgy tűnik, ez a legjobb akaratom ellenére sem sikerül. Judit mindig azt akarja, hogy konfrontálódjak, de nekem az a jó érzés, ha nyugalom van köztünk és nem vita, vagy ha az történik, amit Judit akar. Ennek én tényleg örülök. Nekem azt tanították meg gyerekkoromban, hogy nem lehetek önző. Az anyám a sarokba állított, ha ellenkeztem. A szex? Már egyáltalán nem megy, és ez a legfájóbb, ettől végképp azt érzem, hogy semmit sem érek férfiként” – meséli Jónás összetörve.

“Ha nem látom a férfit a kapcsolatban, akkor mégis kit kívánjak meg?”

Az erős nő és gyenge férfi erőviszony kialakulása egy folyamat eredménye. Amilyen tempóban az egyik erősödik, úgy gyengül a másik. Az erősebb fél lenyomja a másikat, a gyengébb úgy érzi, hogy nincsenek lehetőségei, és hogy ő alulmarad mindenben. Elveszti az önbecsülését, és ezt azzal kompenzálja, hogy a másik kedvére tesz.

A domináns nő egyre erősebb lesz, eközben a párja viszont egyre inkább láthatatlanná válik a kapcsolatban. Kialakul az alá-fölé rendeltségi viszony, ami tulajdonképpen egy konfliktusokat generáló játszma.

A düh mindkét félben a tehetetlenség miatt születik meg. A két ember ugyan szereti egymást, mégsem élik meg a harmóniát, hanem leginkább indulatok kavarognak a párkapcsolatban. A nő igazi férfire vágyik, azért, hogy megélhesse a nőiségét, miközben a kapcsolati dinamika miatt az igazi férfi egy alárendelt, meggyengült szereplő lesz. Minél agresszívebbé válik a nő a tehetetlensége miatt, annál elkeseredettebben húzódik vissza a férfi. A szexuális életben is elakadások jelentkeznek.

Ha esetleg valami csoda folytán meg is kívánnák egymást, sok esetben a fellépő szexuális zavarok miatt nem tud létrejönni a szeretkezés. Ezt is kudarcként éli meg mindkét fél. Az egész problémagombóc tetejére még egy szexuális probléma is ráül. 

Teljes a káosz, mindkét fél reményvesztetté válik. A megoldás során ezt az ördögi kört meg kell törni.

Nem elég ehhez az elhatározás, mert a párkapcsolat működése nem véletlenül vált ilyenné. A két ember között létrejött dinamika az oka. Az egyensúly visszaállításához érdemes szakembert felkeresni, mert belülről látni a kapcsolatot egészen más dimenziót jelent, mint kívülről feltérképezni.

Külső szakemberi segítséggel elérhető, hogy a meggyengült férfi megerősödjék, önérdek-érvényesítőbbé váljék, az erős nő pedig képes legyen arra, hogy átadja a döntéseket és a felelősségvállalást a férfinek.

Ezáltal ismét egyensúly alakulhat ki a párkapcsolatban, amiben a két fél nem uralkodni akar, hanem valódi partnerként képesekké válnak az egymás támogatására. Ennek hatására a káoszt felválthatja a harmónia a kapcsolatban.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top