Család

5+1 tipp, hogy örömet csempéssz mások életébe

Minden szar – vonta le egy pocsék nap konklúzióját a minap egyik kolléganőm. És tényleg, gyakran előfordul, hogy valahogy úgy érzékeljük a minket körülvevő világot, mintha általunk befolyásolhatatlan események passzív elszenvedői lennénk csak, és nem hiszünk benne, hogy tehetnénk azért, hogy egy kicsit szebbek legyenek a napjaink. Pedig egyáltalán nem olyan bonyolult a dolog.

Én egy ideje próbálok tudatosan törekedni arra, hogy valami aprósággal egy kis mosolyt csempésszek mások életébe. Az egyik módszer, amivel ezt el szoktam érni, hogy az otthon hegyekben álló rengeteg női lapot rendszeresen elosztogatom. Imádom látni azt a hálás mosolyt a szomszédasszonyom arcán, ami elönti, mikor odaadok neki egy ilyen csomagot. Neki igazi kincsnek számít, valami olyannak, amivel egy kicsit elszórakoztathatja magát, amikor hazaesik a munkából.

Az van, hogy igazából mással jót tenni nagyon könnyű, csak egy egész kevés odafigyelést igényel. De csak egy ideig. Mert annyi pozitív visszacsatolást jelentenek ezek a random kis kedves gesztusok, hogy egy idő után ösztönösen csinálja őket az ember. Biztosan hallottatok már a Hősök tere projektről, az is erről szól. Ha pedig hirtelen nincs ötleted, te ugyan mivel lehetnél egy picit hős a hétköznapokban, akkor most adunk pár tippet, amivel feldobhatod mások és a magad kedvét is egy kicsit.

Kérdezd meg a szomszédot, hogy van

Rengeteg ember él úgy – nekem is volt ilyen periódus az életemben –, hogy azt sem tudja, ki lakik a mellette lévő lakásban. Próbálj nyitni egy kicsit, ha legközelebb összefutsz a szomszédasszonyoddal, lehet, hogy csak ez az apró gesztus hiányzik ahhoz, hogy új barátra lelj. De ha nem is juttok el eddig, pár kedves szó és egy kis érdeklődés garantáltan jól fog esni neki.

Bébiszitterkedj egy órát a barátnődnél

Mondanunk sem kell, egy kisgyerekes anyának mekkora ajándék egy óra, amit csak magára fordíthat, ha te is szülő vagy. Miért ne tehetnéd meg egy barátért, hogy ezzel az ajándékkal meglepd? Neked talán semmibe nem kerül, neki viszont napokig tartó feltöltődést adhatsz.

Hívj fel egy rég nem látott barátot

Fogadjunk, hogy kapásból tudsz olyan barátot mondani, akivel valahogy elsodort titeket egymás mellől a sors, mert messzire költözött, vagy mert épp más fázisban tart most az életetek. Olyan könnyű ezen sopánkodni. De semmivel sem nehezebb felemelni a telefont, és megkérdezni, mi van vele. Simán lehet, hogy ott tudjátok folytatni a beszélgetést, ahol évekkel korábban abbamaradt, és bearanyozza majd mindkettőtök napját az élmény.

Süss hétvégén dupla adag sütit, és adj belőle valakinek

Ha már úgyis nekiállsz a sütésnek, akkor igazán nem nagy fáradság egy kicsit megnövelni az adagot. És még arra sincs szükség, hogy feltúrd az internetet segélyszervezet után kutatva, akinek eljuttathatod. A munkahelyedre menet talán te is szoktál hajléktalanokkal találkozni, akik örülnének a figyelmességnek. De ha ez a megoldás nem játszik, támadd le a szomszédot pár szelet sütivel. Biztos nem fog haragudni érte.

Vegyél valami apróságot az anyukádnak – csak úgy

Mondjuk egy szál virágot, egy tábla csokit vagy egy szép körömlakkot. Nyilván te is felderülsz, valahányszor ő meglep valami csekélységgel. Hidd el, neki is nagyon jól fog esni, ha azt érzi majd, hogy gondoltál rá.

Dobd fel a családi karácsonyt valami szokatlannal

Mi például azt tervezzük, hogy idén széttrollkodjuk. Egyszerűen azért, mert torkig vagyunk már a sokszor egymás túllicitálásába torkolló ajándékozási kényszerrel, ami a karácsonyi stressz egyik fő okozója, mint tudjuk. Tavaly döntöttük el a párommal, hogy idén karácsonykor viccet csinálunk ebből az őrületből, és ugyan minden családtagnak adunk majd ajándékot, de csak valami tényleg filléres dolgot, ami lehetőleg hasznos is, de azért ajándékba adni mégsem szokás. Olyasmikre gondoltunk például, mint egy elosztó, egy energiatakarékos izzó, százas papír zsebkendő vagy egy csomag irattartó fólia, esetleg némi szigetelőszalag. Mivel a családtagjaink humora pont olyan fanyar, mint a miénk, garantált, hogy óriási röhögések közepette fogják bontogatni az ezüstpapírba szépen bebugyolált kis semmiségeket.
 
Persze ami nálunk működik, az nem biztos, hogy mindenki másnál is működne. De egy kis ötletességgel rengeteg nevetést lehet csempészni a sokszor feszengős, stresszes szentestébe. Lehet az egy egyszerű társasjáték, vagy akár egy vicces kikötés az öltözködésre vonatkozóan – például mindenkinek karácsonyi zokniban kell megjelennie az ajándékosztáson –, vagy bármi más, amivel egy csöppet ki tudjátok billenteni egymást a komfortzónából, és ezzel egy kis mókát csempésztek az ünnepbe. Meglátjátok, sok emlékezetes percet tudtok így okozni egymásnak.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top