Család

5 dolog, amit a sikeres gyerekek szülei csinálnak

Akárhogyan is lesz, szeretjük gyerekünket, de a szívük mélyén sokak vágynak rá, hogy a porontyok sokra vigyék, és igazán sikeresek legyenek majd. Habár nincs tuti recept a sikeres gyerek nevelésére, pszichológusok észrevették, hogy van néhány közös dolog a sikeres gyerekek szüleinek nevelési szokásaiban.

1. Házimunkát végeztetnek a gyerekkel

Pszichológus szakértők szerint azok a gyerekek, akik házimunkát végeznek, megtanulják, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a közös munkából. Ők később sokkal jobb csapatjátékosok és empatikus kollégák, vezetők lesznek.

2. Magasak az elvárásaik

Ez elsőre talán nem hangzik valami jól, de így van. Az elvárásainkat ugyanis nem szabad erőszakosan tuszmákolnunk: épp az a lényeg, hogy motiváljuk a gyereket, hogy jobb legyen, míg saját maga is átveszi ezt a belső motivációt. 

5 dolog, amit a sikeres gyerekek szülei csinálnak

3. Jó párkapcsolatban élnek

Ez talán a legkevésbé meglepő, de nem árt eszünkbe vésni, mennyire fontos a szülők kapcsolata a gyereknevelésben. Ha az anya és az apa között konfliktus van, azt a gyerek is megérzi, de ha a szülők jól kommunikálnak, hatékonyan működnek együtt, a gyerek sokkal egészségesebb, jobb mintákat vihet magával a felnőttkorba.

4. Korán kezdik a matekot

Ez nem valami jó hír, de a sikeres gyerekek szülei állítólag már korán leülnek gyerekeikkel, hogy matekot tanítsanak nekik. A matektudás pedig nemcsak a pénzügyekhez jóhet jól: általánosan fejlesztheti a gyerek számos készségét, például a logikáját is.

5. Jobban értékelik, ha próbálozol, mint ha kerülnéd a kudarcot

És ez később nagyon hasznos lehet azoknak, akik ebben szocializálódtak. Ha a szülői megfélemlítés hatására kerülni kezdjük a kudarcos helyzeteket, könnyen eljuthatunk oda, hogy már nem is próbálkozunk. Épp ezért dicsérjük meg a gyerek minden őszinte erőfeszítését.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top