Család

Morning Show: Anya, hívd a rendőrséget! Meghalt a rádió!

Ezt kérte anyukájától egy kétségbeesett autista kisfiú, amikor tudatosult benne, hogy nem hallgathatja többé kedvenc rádióműsorát, a Morning Show-t a Class FM-en.

Álmos nagyon különleges kisfiú. Talán emlékeztek rá, korábban már írtunk róla, amikor 11 éves bátyja egy csodálatos fogalmazást írt autista kisöccséről. Álmos “olyan tiszta és ártatlan, akár egy kisbaba. Nehéz hozzá közel kerülni, de mégis könnyű, mert bár másképp működik, mint a többség, de gyakran mosolyog, jókedvű, és mindenkit úgy fogad el, amilyen. Amit csinál, teljes átéléssel csinálja, beleadja szívét-lelkét. Egyedül van, de mégsem magányos, és a maga módján ragaszkodik emberekhez”  írta róla akkor testvére, Milán.

Álmos életében nagyon fontos dolog az állandóság, a napi rutin, az ő világa a megszokott dolgoktól lesz harmonikus. A kisfiú lelki békéjét azonban teljesen kibillentette egy dolog pár nappal ezelőtt. Édesanyja, Pohánka Edit így írt erről a Facebookon:
 
Nálunk két napja reggelente nagy a baj. Álmossal indulunk, mint minden hétköznap és:

“Anya, kapcsold be a rádiót!”

Én már készültem, Petőfire állítottam, gondoltam, duma, zene itt is van, talán észre sem veszi. Észrevette.

Anya, Class FM-et, ez nem jó!

Na most bajban vagy, Pohánka anyuka!

Nincs Class FM. Megszűnt, édesem.

És érzem, hogy ez itt és most és pláne neki halovány, gyenge magyarázat. Hátul hangos szipogás, kétségbeesett arc a tükörben, szívem szakad, hiszen képtelen vagyok megértetni ezt a helyzetet. Odakapcsolok.Villog a Class FM felirat, néma csend az éterben.

Látod! Nincs! Már nincs Class, de van másik szuper rádió!

Anya! Hívd a rendőrséget! Meghalt a Rádió!

Két napja sírva megyünk suliba, gyászolunk.

Az édesanya Álmos osztályfőnökétől, Bárdosi Emőke gyógypedagógustól kért segítséget, aki egy szociális történetben lerajzolta a gyereknek, mi történt pontosan, miért nem hallgathatja most a Morning Show-t.
 
A szociális történetek nagyon hasznos módszernek bizonyulnak az autizmus terápiájában. Segítségükkel az autisták könnyebben megértik a társas helyzeteket, ami egyébként a legkomolyabb kihívást jelenti nekik. Bárdosi Emőke az NLCafénak elmondta, amit Álmosnak rajzolt, az nem tekinthető ugyan etalonnak, de bíznak benne, hogy segít majd a kisfiúnak megérteni a helyzetet.
Fotó: Facebook - Pohánka Edit
Morning Show:

 

Szerencsére a dolog működött. Álmos anyukája így írt a fejleményekről szerda este:
 

“Bár még mindig hiányzik nekünk Balázs és csapata, a szociális történet megtette hatását. Álmos így megértette, hogy nem tetszik nekünk ami van, de most ez a helyzet. Mikor újra lesznek az éterben, nem lesz szükség erre a furfangra, hogy visszaálljunk, biztos vagyok benne. Most másik rádiót hallgatunk ugyan, de nekem az a legfontosabb, hogy így lett a hajnalból újból nyugodt reggel. Ja, és Álmos üzeni: Kitartás, Feri! Hogy miért csak Feri, ez amolyan Álmos-féle rejtély, de szerintem ez a biztatás legalább annyira szól saját magának, mint Rákóczi Ferinek.

Morning Show:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top