Család

Veszélyes lehet, ha télikabátban ülteted gyerekülésbe a gyerekedet

A hideg idő miatt a biztonsági szakemberek nem győznek figyelmeztetni, a bélelt télikabát utazás közben veszélyes lehet a gyerekekre.

És, amit a szakemberek ismételgetnek, azt most egy brit édesanya is bebizonyított, méghozzá kislánya és egy saját készítésű videó segítségével. A rövidke felvételen jól látszik, hogy a vastag kabát megakadályozza, hogy a szülő az előírásoknak megfelelően kösse be gyermekét úgy, hogy a mellkasa és a biztonsági öv szíjai között legfeljebb két ujjnyi távolság legyen.

 És, hogy ez miért veszélyes? Nos, nem véletlen, hogy a gyermekülések készítői és a biztonsági szakemberek is ragaszkodnak ehhez a kétujjnyi távolsághoz. Enélkül ugyanis az öv túlságosan is laza lesz – amit a mellékelt videóban, kabát nélkül pózoló kislánynál egyértelműen látnia lehet, ez pedig egy hirtelen fékezés, vagy baleset esetén lehet veszélyes, mert nem tartja megfelelően a székben a gyermeket.

Veszélyes lehet, ha télikabátban ülteted gyerekülésbe a gyerekedet

Kevin Lowe, a gyermekbiztonsággal foglalkozó szervezet vezetője a Daily Mail című brit lapnak elmondta, fontos, hogy a szülők tudjanak erről a valós veszélyről. Hozzátette, a biztonsági gyermeküléseket arra tervezték, hogy intenzív erőbehatás esetén megvédjék a roppant sérülékeny nyakat. Ha az öv nincs eléggé meghúzva, ha laza, akkor már egy kisebb ütközés is elég ahhoz, hogy a gyermek feje előrelendüljön (ostorcsapás-sérülés), és épp ez az, ami a legnagyobb veszélyt hordozza.

Olvass még többet a gyerekülésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top