Család

Ezektől a játékoktól megfulladhatnak a babák

Csecsemőknek szánt csörgőket, csipogókat és rágókákat tesztelt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A teszten a játékok közel fele elbukott.

A csecsemőknek szánt gyerekjátékok a legszigorúbb előírású termékek közé tartoznak, mert a három év alattiak általában a szájukkal és kis fogaikkal tesztelik ezeket, ezért nem tartalmazhatnak fulladásveszélyes alkatrészt, és bírniuk kell a strapát. A kisbabák tesztje előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is legalább hasonló alapossággal tesztelt le 22 játékot, amit a három év alatti korosztálynak szánt a gyártó.

Így vizsgálja játékokat az NFH:

  • 17-ből hat csörgőt sikerült széttörniük a szakembereknek, a hat csörgőből öt szilánkosra tört, ami további veszélyt jelent a babákra.
  • 2 csipogó játékból egy sem állta ki a húzótesztet, a kis síp előbb-utóbb kiesett a játékból, ami fulladásveszélyt jelent.
  • 6 hűsítő folyadékot tartalmazó rágókából mind a hat átment, egyikből sem szivárgott a folyadék.

Ezeken felül jellemző még, hogy a gyártók elfelejtik feltüntetni a figyelmeztető feliratokat a játékokon, vagy nem megfelelő korhatár-besorolást alkalmaznak.

Az NFH részletes vizsgálati eredménye és az érintett termékek listája itt található.

Olvass még a gyerekjátékokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top