Család

Ezért dolgoznak többet a nők a férfiaknál

A Világgazdasági Fórum friss jelentéséből kiderül, hogy a nők naponta majd egy órával többet dolgoznak, mint a férfiak.

Évente harminckilenc nappal is többet dolgozhatnak a nők a Világgazdasági Fórum friss jelentése szerint. Ez napi szinten akár ötven perc olyan munkát is jelent, amiért nem jár fizetés. A 144 országra kiterjedő felmérés szerint a nem fizető munkákat, mint a háztartásvezetést, a gyermeknevelést vagy az idősgondozást jellemzően még mindig a nők végzik, és akár 170 évbe is telhet, mire kialakul a gazdasági egyenlőség a két nem között. Magyarországon a nők átlagosan napi 46 perccel dolgoznak többet, mint a férfiak. Indiában, Portugáliában és Észtország évente több mint ötven, Nagy-Britanniában csaknem 12 nappal dolgoznak többet a nők, mint a férfiak.

A vizsgált 144 ország közül mindössze hat olyat találtak, ahol a férfiak végzik a több munkát. Izland került az első helyre, utána Finnország és Norvégia következik a sorban. A skandináv államokban a gyermekek gondozását lehetővé tevő szülői szabadság viszonylag egységesen osztható el férfiak és nők között. Magyarország a 101. helyen áll.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top