Család

Meghalt a 100 éves japán herceg

A 100 éves herceg a japán uralkodóház legidősebb tagja volt. Mikasza herceget az egyik tokiói kórházban ápolták, állapota az utóbbi napokban fordult rosszabbra, és csütörtökön meghalt.

A herceg a jelenleg uralkodó császár, Akihito apjának legfiatalabb öccse volt. Az ősi keleti történelem tudós szakértői között tartották számon, a japán Közép-keleti Kulturális Központ és a Japán-Török Társaság tiszteletbeli elnökévé is megválasztották.

Mikasza herceg a japán uralkodóház utolsó katonai tapasztalatokkal rendelkező tagja volt, így csöppet sem véletlen, hogy a második világháború után gyakran hangoztatta a béke fontosságát.

A 100 éves herceget május 16-án tüdőgyulladással szállították a tokiói Szent Lukács Nemzetközi Kórházba. Hónapok óta kezelték a betegséggel. Állapota az utóbbi napokban fordult rosszabbra, és csütörtökön reggel az uralkodóház legidősebb tagja meghalt.

Mikasza herceg 1915. december 2-án született Taiso császár negyedik fiaként, így alig több mint egy hónap múlva már a 101. születésnapját ünnepelhette volna. Legidősebb bátyja, Hirohito császár, a jelenlegi uralkodó, Akihito apja. Két további fivére, Csicsibu herceg és Takamacu hercegek.

Mikasza herceg egy nemesember lányát, Takagi Jurikót vette feleségül 1941-ben. A herceg a japán császári trónutódlási sorban az ötödik helyen szerepelt, Naruhito koronaherceg, Akisino hercegnő, Hisahito hercegnő és Hitacsi hercegnő után.

Az elhunyt herceg felesége idén 93 éves, házasságukból három fiú és két lány született. Mindhárom herceget eltemették már szüleik.

100 évesen meghalt a japán herceg

Meghalt a 100 éves japán herceg (fotó: Reuters)
Fotó: Reuters

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top