Család

11 lecke, amit az exek tanítanak nekünk

Ha felnőtt ember vagy, akkor jó eséllyel vannak exeid. Expasi, exlakótárs, exbarát… Minden emberi kapcsolatod magában hordozza azt, hogy egyszer ex legyen belőle.

Mindig van jó oka annak, ha valaki már nem része többé az életünknek. Lehet, hogy apróságon csúszott el a kapcsolat, vagy csak az idő vasfoga kezdte ki, és az is esélyes, hogy valami óriási balhé miatt váltak szét az útjaink. Bármi is volt az oka az elválásnak, továbblépünk. Találunk új lakótársat (vagy inkább egyedül élünk), új barátot, új pasit, olyan embereket, akik az életünkben betöltik az üresen maradt helyeket. Az exek közben rendkívül fontosak maradnak nekünk, azért, amit tanítottak a létezésükkel, és amit tanultunk a velük való kapcsolatból.

Ha haraggal váltál el valakitől, akkor nehéz úgy gondolni rá, mint aki igazából gazdagította az életedet, pedig ez az egyik kulcsa annak, hogy túl tudd tenni magad a másikon, és főleg, hogy ne kövesd el még egyszer ugyanazokat a hibákat újra meg újra. Amikor visszagondolsz az exeiddel a kapcsolatotokra, akkor gondold át, hogy mi az a legnagyobb ajándék, amit kaptál tőlük, amitől gazdagabb lett a lelked, vagy ami miatt ma sokkal jobban meg tudod ítélni első látásra, hogy milyen emberrel van dolgod.

Ha levelet írhatnál az exeidnek ezekről a tapasztalatokról, mit írnál? Például valami ilyesmit:

Kedves Ex,

Szeretném, ha tudnád, hogy…

1. Boldog vagyok

És te vagy az egyik oka annak, hogy boldog vagyok. Mert tanultam az együtt töltött időből, ami hozzásegített ahhoz, hogy az a nő legyek, aki ma vagyok.

2. Tanultam tőled a konfliktusokról

Mindegy, mi volt köztünk a konfliktus, egyszer az, hogy ki nem mosogatott el, máskor meg az, hogy nem mondtál el magadról bizonyos dolgokat, a lényeg, hogy általad megtanultam, milyen egy igazán bonyolult konfliktus. Persze nem a mosogatásra gondolok, azt elég könnyen megoldottuk, de talán nem is konkrétan a piszkos tányérok miatt tört ki a balhé. Talán inkább frusztrált voltál, mert nem hívtalak meg egy buliba, és a mosogató tartalma jó ürügyet szolgált. Vagy lehet, hogy nem mondtál el mindent magadról, mert nem tudtál szembenézni a saját életeddel. Ezeken keresztül tanultam meg, hogyan tudom megvédeni az érdekeimet úgy, hogy ne gázoljak át másokon.

3. Megtanítottál kommunikálni

Rengeteg pofára esésen keresztül tanultam meg, hogy az nem tünteti el a problémákat, ha nem beszélünk róluk. Nem egyszerű felszínre hozni a gondokat, még ma sem vagyok benne elég profi, még így sem, hogy egész jól megy már a kommunikáció. Mindenesetre azok a beszélgetéseink az érzelmi bántalmazó pasidról vagy arról az exedről, aki engem akart megverni, sokkal erősebbé tette akkor a kapcsolatunkat. Hálás vagyok, hogy segítettél a kommunikációm fejlesztésében.

4. Megtanítottad, mit szeretnék egy kapcsolattól

Volt idő, amikor csodálatosan bántál velem. Ha nem lettek volna szép napjaink, akkor nyilván nem lettünk volna barátok/lakótársak/párok. Szerettem nézni, ahogy táncolsz, imádtam, amikor meglepetésből meglátogattál, a legjobb napjaim egyike volt, amikor az apukád kocsijával leruccantunk vidékre egy napra. Ezek a szép napok segítettek abban, hogy mára pontosan tudjam, mit szeretnék egy kapcsolattól, milyen élményeket szeretnék átélni egy olyan emberrel, aki a barátom/társam.

5. Megtanítottál, hogyan kell megbízni másokban

Sírtam a válladon. Elmondtam neked a titkos félelmeimet. Rád támaszkodtam, amikor úgy éreztem, összeomlok. Támogattál, amikor szükségem volt rá. Megtanultam, hogyan bízzam rá magam egy másik emberre, ami rendkívül fontos tudás.

6. Azt is meg kellett tanulnom, hogyan éljem túl, ha átvernek

Néha bántottál. Megcsaltál. Pletykáltál. Olykor teljesen összetörtél. De tudod, mi a legszebb ebben? Nem tört meg a bizalmam. Csak azért, mert elárultad a barátságunkat, nem adtam fel a hitet abban, hogy lesz még olyan igaz barátom, akiben megbízhatok. Csak azért, mert darabokra tépted a szívem, nem gondoltam azt, hogy soha többé nem fogok senkit szeretni. Ráébresztettél, hogy valójában milyen erős vagyok.

7. Megtanítottál, hogy bízzak a megérzéseimben

Emlékszel, amikor egy másik nőről és rólad találtam fotókat az éjjeliszekrény fiókjában? Bíztam a megérzéseimben, és rákérdeztem. Tudtam, hogy valami nem stimmel, hogy azok a képek nem csupán egy régi barátnőddel készültek. Emlékszel, amikor nem írtál vissza, ha egy bizonyos valaki belépett a szobába? Hallgatnom kellett volna akkor is az ösztöneimre, mert az első alkalommal már jelezték, hogy biztosan nős vagy. Megtanultam, hogy bízzak magamban, minden helyzetben.

8. Megtanultam, hogyan legyek egyedül

Bizony, már nem zavar, ha egyedül kell aludnom. Az egész ágy az enyém. Nem zavar, ha egyedül kell elmennem egy buliba, a legjobb barátnőm nélkül. Nem zavar, ha a kedd estém azzal telik, hogy blogot írok. Megtanultam, hogy inkább vagyok egy olyan ember társaságában, aki erős, kreatív és vicces (ez lennék én), mint valaki olyannal, aki folyamatosan lekicsinyel, vagy azt érezteti velem, hogy nem vagyok elég jó.

9. Megtanítottál, hogyan álljak ki magamért

Amikor valaki azt mondja nekem, hogy túl kövér vagyok, vagy hogy túlreagálok dolgokat, esetleg, hogy nem kellene úgy éreznem, ahogy érzek, akkor tudom, hogy nem szabad hagynom magam, és ki kell állni magamért. Megtanultam, hogy az én felelősségem, hogy ne nyomjanak le mások a víz alá.

10. Megtanultam, hogyan veszekedjek kulturáltan

Valószínűleg a kapcsolatunk alatt párszor veszekedtünk, aztán az egyik ilyen veszekedés után már inkább nem is beszéltünk többé. Nem viselkedtem mindig tökéletesen a veszekedések alatt, de ezeken keresztül tanultam meg, hogyan fejezzem ki magamat úgy, hogy ne bánjam meg később a szavaimat.

11. Megtanultam szeretni magamat

Összetörted a szívem. Ellenem fordítottál barátokat. A padlóra küldtél. Hátba szúrtál, ami hosszútávon is mélyen érintett. Mondtál dolgokat, amiket máig nem tudtam elfelejteni. De tudod mit? Szeretem magam. Folyamatosan tanulom, hogyan tudom mindennap egyre jobban szeretni magam. Már nem mérgezem a lelkemet azzal, hogy haragot tartsak.

Végeredményben kénytelen vagyok megköszönni, hogy átvertél, sírtam miattad, elhagytál, mert mindezzel csak arra tanítottál, hogyan legyek egyre erősebb, jobb és keményebb.

Üdvözlettel: az exed.

Olvass többet a kapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top