Család

Ezért ez a játékok királya – 3 érv az építőkocka mellett

Számos jobbnál jobb olyan játék van, ami már generációk óta bizonyítja, hogy nem csupán kellemes szórakozást, de hasznos segítséget is nyújt a gyerekeknek a fejlődésükben. Ezek közül az egyik az építőkocka. Megmutatjuk, szerintünk miért ez minden játék királya!

Az építőkocka minden korosztályt képes elbűvölni, és a totyogó pelenkásoktól a komoly, felelősségteljes felnőttekig örömet szerez a vele való játék. Már önmagában ezért is megérdemelné, hogy a játékok királyának nevezzük, de van még egy sor más tulajdonsága is, ami miatt érdemes erre a címre!

Ezért ez a játékok királya – 3 érv az építőkocka mellett
 

1. Az építőkocka társas játék

Az élet egyik legfontosabb kérdése, hogy miként tudunk együttműködni más emberekkel. Gyakran sokkal több sikerélményt és boldogságot hozhat az életünkbe, ha ebben a témában jók vagyunk, mintha zseniális fejszámolónak vagy briliáns tehetségű muzsikusnak születünk. Ez utóbbi képességekkel szemben a társas kapcsolatokra való alkalmasság az emberek 99 százaléka számára tanulható dolog, vagyis csupán attól függ, hogy milyen sikerrel illeszkedünk be különféle közösségekbe, hogy gyermekként ezen a téren milyen impulzusokat, mintát és nevelést kaptunk. Mások megértése, a nyitottság, az empátia, valamint az együttéléshez és párkapcsolatokhoz nélkülözhetetlen önuralom, odaadás, figyelem és tapintat mind-mind tanulható dolog – és ezeket a gyerekek már egészen kicsi korukban a közös játék során sajátítják el – ha kapnak rá lehetőséget. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több olyan alkalmat adjunk nekik, amikor közösségben játszhatnak más gyerekekkel és felnőttekkel.

Az építőkocka ebből a szempontból például tökéletes játék, mert a felnőttek figyelmét éppúgy képes lekötni mint a gyerekekét – legyen akár kisfiú vagy kislány –, és így együtt tudnak elmélyülni a közös építgetésben – ami alatt láthatatlanul, kis építőkocka módjára rakódnak egymásra a gyerekek lelkében és fejében azok az szociális képességek és ismeretek, amik felnőtt korukban sikeressé és boldoggá tehetik őket.

2. A kocka ügyessé, okossá és nyitottá tesz

A gyerekeket a játék fejlesztik a legjobban. Ez különösen igaz a játékkockára, amely már egészen kicsi korban hasznos és főként nagyon szórakoztató eszköz a gyerekek számára a kéz-szem koordináció kialakításában és a finommotoros mozgások elsajátításában, hiszen a vele való játék ügyesebbé teszi az ujjakat és a kéz mozdulatait – ami pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy az idegrendszerük megfelelően fejlődjön. Később, ahogy nő a gyermek, már a kognitív képességek, a logika, a számolás, a fantázia és a kreativitás csiszolásában is jó szolgálatot tesz ez a játéktípus, hiszen tulajdonképpen matematikai műveleteket és a képzelőerőt fejlesztő feladatokat végeznek vele a gyerekek anélkül, hogy ez különösebben zavarná őket – szemben azzal, ha mindezt elvont képtelek vagy kötelező fogalmazások képében kényszerítenék rájuk az iskolapadban.

Ezért ez a játékok királya – 3 érv az építőkocka mellett

Az építőkockák tehát általában véve intelligensebbé teszi a gyerekeket és gazdagítja a képzelőerejüket, és használatuk során testközelből tapasztalnak meg egy sor ismeretet is a világból: így például a geometria, a fizika, és a művészet törvényszerűségeit, ami később nagy hasznukra lesz az iskolában, ahol könnyebben birkóznak majd meg ezekkel a tantárgyakkal. Az építőkocka azon kevés játékok közé tartozik, amellyel a humán és reál érdeklődésű gyerekek egyforma élvezettel játszanak, ezért olyan világot is képes előttük megnyitni – például a kreatív, művészetek iránt vonzódó gyerekek előtt a matematika szigorúbb világát és fordítva –, amit egyébként elutasítanának.

3. A játékkockákból nem lehet kinőni

A játékok többségével az a gond, hogy a gyerekek idővel elvesztik az érdeklődésüket irántuk, ezért ha szeretnéd lekötni a figyelmüket és energiájukat, akkor mindig újabbat kell vásárolni. Így a játékok csak gyűlnek a szekrényekben, fiókokban, aztán fájhat a fejed, hogy hogyan szabadulj meg tőlük, ha már megunták vagy kinőtték őket a csemetéid. Az építőkockában azonban egy 2 éves gyermek éppúgy örömét leli, mint egy 16 éves kamasz, hiszen gyakorlatilag kimeríthetetlen variációban rakhatók össze az elemei. Külön jó pont, hogy minden generáció számára érdekes marad ez a játék, így aztán akár örökölhető is – vagyis egy-egy jól megválasztott kockajáték örök családi darab lehet, ezért nagyon ritka dolog, hogy végül a szemetesben vagy egy internetes árverési portálon fejezze be a pályafutását.

Mindent összevetve a játékkocka takarékos és praktikus, és megoldja azt pedagógiai a problémát is, amibe sok szülő merő jó szándékból sétál bele, amikor egymás után vásárol össze mindenféle játékot a gumikatonától kezdve a felfújható babaházig. Ezzel ugyanis az a gond, hogy minél többféle játék van a gyerek körül, ő annál kevésbé tud elmerülni az élvezetükben. A gyerek az egyik játékszerétől a másikhoz kapkod, és a játék, mint tevékenység felszínessé és nyugtalanná válik, így végül csak annyit érünk el, hogy a gyermekünk zaklatott lesz, és nem tudja megszerezni azokat az ismereteket és készségeket, amikhez elmélyült játékra van szükség. Ez az ártalmas stressz komoly bajokat okozhat a fejlődésben, és könnyen előfordulhat, hogy figyelemzavarossá és felületessé válik a gyermek, arról nem is beszélve, hogy az értékrendjére sincs épp jó hatással, hogy dúskál a játékokban, és első szóra mindent megkap a szüleitől. Egy sor felesleges játékot kiválthatunk viszont az építőkockával, így a korai “kiégés” helyett inkább a fantázia és az intelligencia fejlődését serkenthetjük a gyerekeinknél.

 

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top