Család

Keress erős nőt, aki szántani is tud – házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

George W. Hudson 1883-ban írt egy elképesztő könyvet The Marriage Guide for Young Men: A Manual of Courtship and Marriage címmel. A mű tulajdonképpen tanácsokkal tele kézikönyv férfiaknak arról, milyen nő való feleségnek és milyen nem. Hudson metodista lelkészként vetette papírra mai szemmel hajmeresztő kritériumait. El fog kerekedni a szemetek, garantáljuk.

1. Figyelj arra, hogy milyen a fejformája a nőnek, ezen múlik a szaporodás

Ha látsz egy olyan nőt, akinek szép fejformája van – nem lapos hátul a feje –, és még az arca is elfogadható, akkor biztos lehetsz benne, hogy szívesen fog szaporodni. A kerek fejforma arra is biztosíték, hogy a nő képes szeretni a férjét, jó házastárs lesz, elég szexuális energiával bír, és gondoskodni fog a gyerekeiről. Hudson így írt erről:

Ha találsz egy ilyen nőt, még akkor is feleségül veheted a gyerekek érdekében, ha kicsit nőietlennek tűnik első látásra.

2. Ne házasodj bűnöző családba

Hudson szerint ha olyan fajta a nő családja, ami szégyent hozhat rád, az nagyon kellemetlenné is válhat. Elköltözhetsz tőlük messzire, megszakíthatod a kapcsolatot, ám mindez nem segít, mert amint a hatóságok a nyomukban loholnak, rád fognak találni. A feleséged pedig befogadja majd őket, mert mégsem lökheti az utcára a saját családját. Ebben az esetben pedig rendkívül kényelmetlenné tehetik az életedet.

Keress erős nőt, aki szántani is tud - házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

3. Keress erős nőt, aki szántani is tud

Olyan nőt válassz házasodásra, aki intelligens, de az agyánál sokkal fontosabb, hogy erős legyen, hogy szántani is tudjon, ha arra van szükség. Legyen rendesen melle és izmos végtagjai, hogy hasznosan tudja használni az erejét a ház körül. Mi van, ha túl erős a dereka és nagy a keze? Megbocsátható hiányosságok ezek egy anyánál.

Az agy jó dolog, de test nélkül hasznavehetetlen eszköz.

4. Ne vegyél el házsártos nőt

A tiszteletes házsártos alatt azt a nőt érti, akinek saját véleménye van és túl sokat beszél, folyton hangoztatva a saját álláspontját. Vigyázat, uraim! Az olyan nő, aki nem csupa kellem és báj másokkal, az egyik legveszélyesebb feleséggé válhat.

Őrizkedj attól a nőtől, aki sosem ért egyet másokkal, és akinek nincs egy jó szava senkihez. A Sátán gyakran jelenik meg angyali fényben, ezért gondosan figyeld meg a kiválasztott hölgyet, mielőtt elveszed.

Keress erős nőt, aki szántani is tud - házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

5. A nő ne szeresse a szexet

Hudson abban a korban élt, amikor elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy tisztes asszony boldogan bújjon ágyba az urával. Ezért a jó feleség-alapanyag visszataszítónak találja a szexet, hiszen azt a mítoszt, miszerint a szex kellemes is lehet, csak a sarlatánok és a prostituáltak terjesztették el.

6. Maradj házas és tettesd magad boldognak

A válás a 19. században nyilvános megszégyenítéssel járt, úgyhogy a tiszteletes egyszerűen megfogalmazta a válás ellenszerét: maradj házas, mindegy, mennyire borzalmas a házasságod. Legyél mártír a saját érdekedben. A szenvedéseidből ne mutass semmit a külvilág felé, mert azzal csak megzavarnád a környezetedet.

Keress erős nőt, aki szántani is tud - házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

7. Ne vegyél feleségül “degenerált alanyt”

Azaz ne legyen beteges, és lehetőleg jó génállománnyal rendelkezzen az ara, mert hát hogy is lehetne jó feleség és jó anya egy betegeskedő nőből? Nem egyeztethető össze az erős testfelépítésű, teherbíró asszony képével, akinek fát lehet hasogatni a hátán, és közben is csak az uráért él.

8. A betegek házasodjanak egymással, és csinálják a négy fal között

Nehéz azt mondani a betegeknek és gyengéknek, hogy nekik nem kellene házasodniuk, csak a hozzájuk hasonlókkal.

Hudson ehhez a gyöngyszemhez még azt is hozzáteszi, hogy a gyengék egymás között nyugodtan szaporodhatnak, mert úgyis hamar meghalnak majd a gyerekeik, hiszen egészséges, életerős gyereket beteg emberek nem tudnak nemzeni.

Keress erős nőt, aki szántani is tud - házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

9. Bizonyosodj meg róla, hogy a nő tud főzni

Mindenekelőtt olyan nőt akarsz, aki képes ellátni a háztartást. Ez szinte elengedhetetlen a kényelmedhez és boldogságodhoz.

Ez igazán nem nagy elvárás, valóban. Csakhogy Hudson nem adta meg a lehetőséget a friss asszonynak, hogy beletanuljon a háziasszony szerepbe, szerinte az csak káoszhoz vezet, ha a nő már nem kész konyha- és házitündérként lép bele a házasságba, hiszen akkor több hónapig nélkülöznie kellene a férfinak a makulátlan tisztaságot és finom ételeket. Skandalum!

10. Tarts ki, amíg be nem töröd a nőt

Kissé agresszív tanács, ami arról szól, hogy a férfi mindenféle fortélyt és fondorlatot bevethet az asszonyával szemben, hogy a végén a nő már bármit hajlandó legyen megtenni neki. Meg kell törni az asszony akaratát, hogy rend legyen a családban.

Az eredeti művet itt találjátok.

Keress erős nőt, aki szántani is tud - házassági tanácsok férfiaknak a 19. századból

Olvass többet a házasságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top