Család

Budapestre költöznék, de fogalmam sincs, hova! (X)

A lakásvásárlás általában hosszadalmas, bonyolult folyamat. Egészen az új lakásba költözés gondolatától, a finanszírozási lehetőségeken át a lakás kiválasztásáig és megvételéig rögös út vezet. Az első kérdések egyike, hogy hol érdemes ingatlant venni, és miért? Erre a kérdésre számtalan különböző válasz létezik, abból kiindulva, hogy mindenkinek mások a választási szempontjai. A húszas éveinkben jól érezzük magunkat a belvárosban és az sem zavar minket, ha a bulinegyed közepén lakunk. Később ez megváltozik, és minden pénzünket odaadnánk egy csendes, madárcsicsergős budai környezetért.

Nézzük meg a budapesti lakáspiaci trendeket, mely alapján teljesebb képet kaphatunk az ingatlanvásárlási szokásokról. A jelenleg legnépszerűbb kerületek a IX., XI., XIII. és a XIV. kerület. A főváros ezen részeiben egy lakás átlagos négyzetméterára 450-650 ezer forint között mozog.  Ez az ár megfizethető lehet az idősebbeknek és a családosoknak, valamint a családalapítás előtt álló fiataloknak. Az áraktól eltekintve is érthető, hogy miért a fent említett kerületek a legnépszerűbbek: általában nyugodtabbak, csendesebbek, zöldebbek, mint a belvárosi kerületek, és infrastrukturálisan jobban ellátottak, mint a főváros külső kerületei. Aki ragaszkodik a budapesti otthonhoz, és hosszú távon szeretne új lakásában élni, annak a fent említett kerületek valamelyike ideális választás lehet.

A XIII. kerület remek lehetőséget nyújt azok számára, akik a belvároshoz közel, de mégis csendesebb, kellemesebb helyen szeretnének élni. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség, remek tömegközlekedés jellemzi a kerületet. Hasonló okokból voksolnak többen a IX. kerület mellett, melynek legfelkapottabb részei Középső Ferencvárosban helyezkednek el.  A kerület folyamatos fejlődése, a jó közlekedés teszik igazán vonzóvá a helyet a lakáskeresők számára. Ha a XIV. kerületre gondolunk, szinte rögtön Zugló jelenik meg a szemünk előtt. Itt is egyre több ingatlanberuházás történik, és a kerület folyamatosan fejlődik, megújul.

Mint láthatjuk, a pesti kerületek vannak a népszerűségi piramis csúcsán, ám nem szabad elfeledkeznünk Budáról sem. A történelmi épületek, a sok zöld terület határolta utca, tér, a különleges hangulat mind olyan pluszt adnak az ott élőknek, amit a pesti oldalon nem kaphatnának meg.

Budapestre költöznék, de fogalmam sincs hova! (X)

Talán ezért is a XI. kerület lehet a legmegfelelőbb azoknak, akik szeretnének nyugodt, csendes környezetben élni és megfizethető otthonra találni. A Sas-hegy környéke és a Madár-hegy nyerte el a leginkább az ingatlanberuházók tetszését, nem véletlenül. Több lakópark is épült, illetve épül folyamatosan. Az egyik legnagyobb beruházás a Sas-hegy lábánál épült és folyamatosan épülő Sasad Liget, amely az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, a Biggeorge Property Zrt. nevéhez fűződik. Az első és második ütem már átadásra került, jelenleg a harmadik ütem építése, a negyedik és ötödik ütem értékesítése folyik. Az eddigi tendenciák azt mutatják, hogy a Sasad Liget lakóparkba leginkább a családalapítás előtt álló fiatalok, a családosok és az idősebbek költöznek. Választásuk azért esik gyakran a XI. kerületben lévő Sasad Ligetre, mert a terület minden olyan adottsággal rendelkezik, melyre szükségük van. Amellett, hogy a lakópark beépítettségi aránya messze a legjobb – 25% beépítettség, 75% zöld terület –, a környéken több iskola és óvoda is megtalálható, nem beszélve a különböző boltokról, gyógyszertárakról, orvosi rendelőkről, élelmiszerüzletekről. A tömegközlekedés is gyorsan fejlődik, a gondoljunk csak az M4-es metróra, vagy a jól kiépített buszhálózatra.

Budapestre költöznék, de fogalmam sincs hova! (X)

A gyerekeket és időseket szem előtt tartva első számú szempont a biztonság, mely a kerületben kiemelkedően jó. Talán ez az egyik legfontosabb tényezője annak, hogy akik az említett lakóparkba költöznek, hosszú távon gondolkodnak. Megfizethető árak, biztonság, nyugalom, zöld környezet és infrastruktúra tekintetében vezető helyen áll a XI. kerület, mely valószínűleg sokáig őrizni fogja pozícióját, valamint hatalmas potenciál van a kerületi fejlesztésekben is. Akik tehát költözésen gondolkodnak, mindenképp vegyék számításba Budapest egyik leggyorsabban fejlődő, legszebb területét, a XI. kerületet.

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top