Család

Játék és higiénia – az egészséges kosz elmélete

Jó hírünk van a kisgyerekes édesanyáknak: nem kell olyan nagyon buzgón takarítani és fertőtleníteni mindent a gyerekek körül, mert a túlzásba vitt tisztaság növeli az allergiás és asztmás betegségek kialakulásának veszélyét.

Te is rögtön a gyerek keze után kapsz, ha valamelyik játékát a szájába veszi, és lyukas óráidat azzal töltöd, hogy forró vízzel és szappannal “sterilizálsz” minden tárgyat, amihez a kicsi hozzáférhet, mert tartasz az ártalmas bacilusoktól? Nem jól teszed, mert ezzel épp az ellenkezőjét éred el a célodnak, és a túlzott tisztasággal azt kockáztatod, hogy érzékenyebb lesz a gyermeked szervezete. Az orvosok és a tudósok kutatásai azt állítják, hogy nem kell mindent tökéletes tisztaságban tartani, és jó, ha a gyerek egy kis egészséges mennyiségű kosszal is találkozik a játék során – ettől ugyanis megtanulja a szervezete, hogy hogyan védekezzen a kórokozókkal szemben.

Játék és higiénia – az egészséges kosz elmélete

Egy kis kosz még jót is tesz

Időről időre természetesen le kell a játékokat tisztítani, de ha általában véve rend és tisztaság van a lakásban, akkor nagyon kevés az esély arra, hogy a kizárólag bent használt játékokról ártalmas mikroorganizmusok kerüljenek a kicsi szervezetébe a száján keresztül. Sőt inkább olyanokkal találkozik, amik a hasznára vannak: finn kutatók ugyanis bebizonyították az “egészséges kosz elméletét”, amely szerint azok a gyerekek, akik intenzívebb kapcsolatban vannak a környezettel, és gyakrabban érintkeznek egy kis piszokkal, kevésbé hajlamosak az allergiás és asztmás megbetegedésekre, mint azok, akiket “búra alatt” tartanak a szüleik, és patyolat tisztán tartják a gyerek játékszereit és környezetét. A kísérletben résztvevő 118 finn gyermek közül sokkal több és változatosabb összetételű baktériumcsoport élt azoknak a bőrén, akik mezőgazdasági terület vagy erdő közelében éltek vidéken – vagyis elvileg piszkosabbak voltak –, ám mégis jóval ellenállóbbaknak mutatkoztak az allergénekkel szemben, mint a szigorú tisztaságban tartott, és féltve óvott városi gyerekek, akik idejük nagy részét a lakásban töltötték. Ugyanezt korábban már osztrák kutatók is megfigyelték, akik Ausztriában, Svájcban és Németországban vizsgálták több mint 2500 farmon és városi környezetben élő gyermek immunrendszerének fejlődését és az allergiás betegségek (ekcéma, asztma, allergiás nátha) kialakulásának gyakoriságát.

Vegyél egyszerűen tisztítható játékokat

Mindez persze nem azt jelenti, hogy koszoljuk össze szándékosan a gyerek játékait, és soha ne pucoljuk meg őket. A helyes következtetés inkább az, hogy vigyük minél gyakrabban a természetbe a gyermekünket, engedjük, hogy érintkezzen állatokkal, növényekkel, a lakásban pedig olyan játékokat tartsunk, amik időről-időre pár mozdulattal, vegyszer és nagymosás nélkül is könnyen letisztíthatók, és így optikailag tiszták maradnak, de marad rajtuk elég mikroorganizmus ahhoz, hogy erősítse, “tanítsa” a gyermek immunrendszerét. Érdemes viszont tartózkodni az olyan játékszerektől, amik nedvességet magukba zárják, mert ezek felületén valóban ártalmas penészgombák fejlődhetnek ki. Ilyen szempontból nagyon praktikusak például a nagyméretű műanyag építőkockák, amiket még a szájába tud venni a gyerek úgy, hogy lenyelni már nem tudja, és egy papír zsebkendővel, mosószer és szappan nélkül is letakarítható róluk egy mozdulattal a gyanús kosz.

Játék és higiénia – az egészséges kosz elmélete

Kint sem kell rettegni a kórokozóktól

Más a helyzet persze a kinti játékokkal és azzal, ha séta közben a járdáról vagy a játszótér homokozójából szedeget fel ezt azt a gyerek, és a fogaival igyekszik közelebbi ismeretségbe kerülni vele. Ilyen helyeken már nagyobb az esély, hogy betegséget okozó baktériumokkal találkozzon, de még ebben az esetben sem az a jó megoldás, ha teljesen megtiltjuk neki, hogy a megfogjon vagy a szájhoz emeljen dolgokat (erre a kicsiknek szükségük van, ugyanis ösztönösen így szereznek tapasztalatot a világról). Azokon a játszótereken legyünk körültekintőbbek, amelyek nincsenek bekerítve, és ezért ellenőrizetlenül használhatják a kutyák, macskák vagy más állatok wc-nek a homokozót – szerencsére ilyen már csak nagyon kevés van. Jó megoldás, ha a kinti játékok is műanyagból készülnek, ezért könnyen tisztíthatók – normál esetben ezeket a séta után öblítsük le vízzel otthon, és több tisztításra nincs is szükség.

Még több gyerekjáték az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top