Család

5 érdekesség az építőjátékok királyáról

Már negyvenhét éve játszhatnak a legkisebb gyerekek is a piros-sárga építőkockákkal – ekkor született meg ugyanis a neves dán gyártónál az a verzió, amit kifejezetten a kicsiknek tervezetek. Eleinte még külön neve sem volt ezeknek a nagyméretű, színes építőkockáknak – de nem csak ez az egyetlen érdekesség velük kapcsolatban.

A LEGO a világ talán legsikeresebb gyerekjátéka és számtalan olyan különlegesség, érdekesség és elképesztő rekord fűződik a nevéhez, ami nem csak a gyerekeket, de még a felnőtteket is ámulatba ejti. A népszerű játékkockák kicsiknek szánt változata, a DUPLO ugyan pár évvel később született meg, mint az első LEGO kockák, de érdekességek azért ennek a nevéhez is bőven kapcsolódnak.

5 érdekesség a LEGO DUPLO építőjátékról

1. Bár a LEGO DUPLO® építőkockái nyolcszor nagyobbak mint az eredeti LEGO kockák, a két típus mégis összeilleszthető egymással

2. DUPLO márkanevet – amit a LEGO az 1-5 éves gyerekeknek tervezett játékaihoz talált ki – csak 1975-ben vezette be a gyártó, pedig már 1969-ben forgalomban voltak ezek az nagyméretű építőkockák. Az 1971-es termékkatalógusban még egy csomagban kínálták más LEGO kockákkal, és csak négy évvel később kapott a DUPLO saját márkanevet, amikor 5 új készletet kizárólag ezekkel az építőelemekkel dobott piacra a gyártó.

3. A DUPLO építőkockák először csak négy színben (piros, sárga, kék és fehér) voltak kaphatók.

4. A LEGO emberke óriási sikerén fellelkesülve a gyártó a DUPLO termékeknél is megtervezett egy emberalakot. Ezt 1983-ban mutatták be a gyerekeknek, és ugyanúgy mozgatható volt a feje, karjai és lábai, mint a LEGO emberkének, viszont ezt nem lehetett darabokra szedni azért, mert így biztonságosabb volt a kisgyerekek számára

5. Azt már sokan tudják Magyarországon is, hogy a világon működő négy LEGO gyárból az egyik Nyíregyházán található, de az már kevésbé közismert tény, hogy az egészen kicsiknek készülő DUPLO játékokat kizárólag ebben a gyárban készítik. A nyíregyházi gyárban egy nap alatt kétmillió elemet (70 ezer dobozt) gyártanak le, egy év alatt pedig 14 millió doboz kerül ki innen a világ játékboltjainak polcaira.

Még több gyerekjáték az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top