Család

5+1 takarékos tipp iskolakezdéshez

Az iskola ezen a héten elkezdődött, de még mindig lehet spórolni a vele kapcsolatos kiadásokon. Egy kis odafigyeléssel tízezreket is megtakaríthatsz!

Nem olcsó mulatság az iskolakezdés, de egy rutinos szülő tudja, hogy belerokkanni sem kell feltétlenül az ilyenkor aktuális kiadásokba. Számos olyan tétel van ugyanis, aminek a költségei látványosan visszaszoríthatók.

5+1 takarékos tipp iskolakezdéshez

Kötelező olvasmányt az antikváriumból

A leglátványosabban a kötelező olvasmányokon tudsz spórolni. Egy-egy könyv ma már kifejezetten drága, több ezer forintos tétel is lehet, amiből már egy ötödikesnek is legalább 2-3 darabot kell megvenni, a 10-12. osztályban pedig közel egy tucat kötelező olvasmány is van. Tízezreket takaríthatsz meg, ha ezeket a könyveket használtan, antikváriumban szerzed meg aprópénzért.

Otthoni elfekvő iskolaszerek

Ha jobban körülnézel a lakásban, egy maréknyi tollat, ceruzát, zsírkrétát, ollót, régi, de sosem használt körzőt, számológépet, vonalzót, üres füzeteket és hasonló dolgokat találsz majd a fiókok mélyén, amik mind tökéletesen megfelelők az iskolában. Mielőtt vásárolni indulsz, gyűjtsd össze ezeket az otthoni elfekvő készleteket. Ezreket takaríthatsz meg ezzel is.

Csak az éppen aktuális felszerelést vedd meg

Nem kell egyszerre megvenni mindenáron az egész éves készletet a különféle iskolai felszerelésekből. Ettől ugyan nem fogsz összességében kevesebbet költeni, de legalább egyenletesen eloszlanak az iskolával kapcsolatos kiadásaid. Füzetekből, írószerekből és hasonló dolgokból csak az aktuális hónapra szükséges tételeket szerezd be.

Vásárolj tartós minőséget

Ez különösen az iskolatáskára igaz, illetve minden olyan felszerelésre, amit több éven át használ majd a gyereked – például számológép, tolltartó, tornazsák, uzsonnás doboz, körző, stb. A jó minőségű iskolatáskák ugyan többe kerülnek, de két-három évig is használhatók, és így elosztva máris olcsóbb, ha ilyet veszel. Ráadásul a minőségi termékekre gyakran adnak akár két év garanciát is!

5+1 takarékos tipp iskolakezdéshez

Kicsiknek nem kell íróasztal

Jelentős tétel lehet a kiadásaid között az íróasztal, de teljesen felesleges az iskolakezdő kicsiknek, hiszen ők még alig használják ezt az első években. Ilyenkor a gyerekek még nem tanulnak önállóan, azt a kevés otthoni feladatot pedig apuval és anyuval együtt, a konyhaasztalon is tökéletesen meg lehet oldani. Ezt a bútordarabot ráérsz később is megvenni, amikor “szembejön veled” egy kedvező akció, vagy használt, jó állapotú asztalra bukkansz az interneten.

Ne vidd a gyereket vásárolni

Ha lehet, az iskolakezdéssel kapcsolatos vásárlásokat egyedül intézd. A gyereked egészen biztosan a drágább, cicomás darabot választaná majd a különféle felszerelésekből, pedig a negyedannyiba kerülő sima füzetbe éppen olyan jól lehet írni, mint a menő rajzfilmfigurával díszített drágába.

Olvass még iskoláról, tanévről az NLCafén

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Az OTP Bank szakértőjének tippje a témában:
“A gyerekek számára kiemelten fontos, hogy legyen alkalmuk megtanulni, hogyan lehet a kicsiből is sokat kihozni, tervezni, jövőtudatosan élni. Banki munkatársként és kétgyermekes anyukaként is tapasztalom, milyen fontos, hogy már gyermekkorban elkezdjük elsajátítani az alapvető pénzügyi ismereteket, hogy később felnőttként is megfelelő tudatossággal és előrelátással tudjunk mérlegelni pénzügyeinket illető döntési helyzetekben. Az OTP Bank munkatársaként lakossági megtakarítással, számlavezetéssel és fogyasztási hitelekkel kapcsolatos szakértő tanácsaimmal nap mint nap segítek ügyfeleimnek kiválasztani a számukra legmegfelelőbb pénzügyi megoldást.” Vachó Ildikó, az OTP Bank budafoki fiókjának munkatársa

Mentés

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top