Család

5 tipp, amivel megszeretteted a sportot a gyerekeddel

A sport fejleszti a személyiséget, összpontosításra, felelősségtudatra nevel és a különböző érzelmi blokkok feloldásában is segíthet. Lássuk, hogyan szerettesd meg a gyerekeddel a sportot!

A sport nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz, segít az érzelmi stabilitás kialakításában, így érdemes minél korábban bevezetni a sport világába a gyerkőcöt!

5 tipp, amivel megszeretteted a sportot a gyerekeddel

Csak játékosan!

A legjobb, ha minél több sportággal megismerteted a gyerekedet. Beszélgess vele, hogy mi érdekli, te is mutass neki újdonságokat, amit a legkönnyebben játékos formában tehetsz meg! Természetesen, függ az életkortól is, de a kicsiknél a kis barátokkal együtt töltött idő alatt játékos feladatokon, vetélkedőkön keresztül könnyedén megismertetheted az úszással, a tornával, a tenisszel, a tánccal és a különböző csapatsportokkal.

Irány a természet!

Ahány gyerek, annyiféle igény létezik, de jellemzően a természetben, a friss levegőn hamarabb megkedvelik a sportokat, mint egy zárt teremben. A szabadban észrevétlenül mozognak, miközben szórakoznak, így egy-egy túra, egy akadálypálya, egy foci meccs, remek alkalom arra, hogy a gyerekek rátaláljanak a számukra ideális sportra.

Engedd, hogy ő válasszon!

Fontos, hogy megmutasd azokat a sportokat is, amik szerinted jó passzolnak a gyerekedhez, de arra mindig figyelj, hogy ő válasszon. Ne erőltesd rá a te elképzeléseidet, mert előfordulhat, hogy csak azért fogja csinálni, hogy neked megfeleljen, miközben a sport öröme elveszik és kötelességgé válik számára! Finoman terelgetheted, de a döntés legyen az övé.

5 tipp, amivel megszeretteted a sportot a gyerekeddel

Szerezzen új barátokat!

A sport kiváló szocializáló, csapatépítő tevékenység, közben pedig barátokra is találhatnak a gyerekek. Megtanulhatják miért fontos a csapatjáték, miként hat az ő egyéni döntésük a többiekre, és hogyan tudnak együttműködni másokkal. A csapatjátékok erős motivációt jelenthetnek, akkor is, amikor éppen a gyereknek nincs kedve a mozgáshoz, edzéshez, ugyanis a csapat húzóereje és a barátok könnyedén átbillenthetik a holtponton.

Biztasd!

Engedd, hogy gyereked kiteljesedjen, felszabaduljon, hiszen gyermekkorban is rengeteg a stressz és a feszültség, amit fel kell dolgozni, és erre a sport tökéletes eszköz. Biztasd, ha épp nem érezte magát aznap eredményesnek, sikeresnek és biztosítsd arról, hogy nem kell szégyenkeznie, sem elszomorodnia, ha nem ő volt a legjobb. Tudatosítsd benne, hogy nem attól lesz szerethető és sikeres, ha minden egyes versenyen jól teljesít. Ezzel erősítheted benne a kitartást, és segíthetsz abban, hogy később magabiztos felnőtt legyen.

Még több olvasnivaló tehetséges gyerekekről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top