Család

Miben tehetséges a gyerekem? – így ismerd fel és segítsd a tálentum  kiteljesedését!

Minden gyermek tehetséges valamiben. Van, akit a zene, van, akit a régi korok hősei, másokat rajzolás, és van, akit a szavak, a beszéd érdekelnek. Lássuk, miként deríthetünk fényt a talentumra!

Most a gyerekekről lesz szó, de ahhoz, hogy a tehetség kiteljesedhessen, te is kellesz! Figyelj, légy nyitott és segítsd csemetédet, hogy megtalálja az útját!

Miben tehetséges a gyerekem? – Így ismerd fel és segítsd a tálentum  kiteljesedését!

Fejlett beszéd

Ha a gyermeked szóhasználata és szókincse már egészen kis korában is zavarba ejtő módon fejlett, kérdései proaktívak és célirányosak, és a meggyőző képessége érvelésben és – nem egyből – a hisztiben teljesedik ki, akkor kétséget kizáróan egy tehetséges kis kommunikátort hoztál a világra! Beszélgess vele sokat, kérdezgesd, hogy miről hallana, olvasna szívesen, az érdeklődési körének megfelelő meséket hallgasson, és annak megfelelő könyveket adj a kezébe. Vidd közösségbe minél többet, és engedd kiteljesedni a beszélőkéjét!

Gyors tanulás

Ha a gyermekedre szinte ragadnak az új ismeretek, a legtöbb információt gyorsan beépíti a kis tudástárába, és később ezekre emlékszik is, és visszamondja, akkor minden bizonnyal nemcsak érdeklődő, de a memóriája is remek. Szerezz be memóriafejlesztő játékokat, vidd ingergazdag környezetbe, és esetenként mutass neki játékos online memóriafejlesztő játékokat – nem azt mondjuk, hogy a gép előtt töltse a gyermekkorát, de ha okosan használod a számítógép és az internet adta lehetőségeket, a csemetédnek csak előnye származhat belőle a későbbiekben!

Érdeklődési kör

Akár egy konkrét terület érdekli, például a zene, az ének vagy a történelem, akár széles spektrumon mozog gyermeked érdeklődési köre, igyekezz építő jellegű környezetbe vinni úgy, hogy közben nem felejtkezel el arról, hogy gyerek. Ha például érdekli a történelem, vagy csodálva szemléli a festményeket, vidd múzeumokba, és közben tarts neki játékos tárlatvezetést! Ha a tánc a mindene, vidd el táncórákra, de előtte kérdezd meg, melyik stílus tetszik neki!

Miben tehetséges a gyerekem? – Így ismerd fel és segítsd a tálentum  kiteljesedését!

Fejlett koncentrációs, logikai képesség

A gyerekek ugyan önfeledten tudnak játszani, ami mindenképpen jó, de ezt ne keverjük össze a koncentráltsággal. Ha például egy építőjátékkal játszik, és megszűnik körülötte a világ, miközben azt látod, hogy az elemek sorrendjén és illesztésén élvezettel ötletel, az jel lehet a nagyfokú koncentráltságra és a jó logikai képességre. Ha a feladat elvégzése közben adódó akadályokat változó helyzetekként és megoldandó feladatokként értelmezi, ha örömmel keres megoldást rájuk, akkor a gyermeked remek stratéga lehet. Ezekben az esetekben a monotonitással járó feladatokat nem feltétlen díjazzák a gyerekek, ellenben a változatos, agyat megmozgató logikai játékokat örömmel fogadják!

Fejlett érzelmi intelligencia

Ha a csemetéd kifejezetten nyitott a külvilágra, és nemcsak a saját dolgai és a szűk környezete érzései, hanem a világban zajló dolgok is érdeklik – akár a környezetvédelem, akár az állatok védelme, vagy más kultúrák gyerekei, szokásai –, ha érti a humort, és érzékeny mások érzelmeire, akkor a gyereked érzelmi intelligenciája minden bizonnyal fejlett. Erősítsd, fejleszt tovább ezeket az értékes tulajdonságokat úgy, hogy – lehetőségeidhez mérten – minél több kultúrával megismerteted és vidd közösségbe! Mindezek közben tanítsd meg az elfogadásra, és arra, hogy mi az, amit nem kell magára vennie, ugyanis előfordulhat, hogy olyan dolgok miatt is szomorúságot érez már egészen kicsiként, amin nem tud változtatni.

Kreativitás

Ha nehezen tűri a monotonitást, és helyette inkább az írás, a rajzolás, a tánc vagy a zene érdekli, akkor adj teret a gyerekednek! Ha még nem tud olvasni, hallgasson mesét, hogy a fantáziára szárnyalhasson, a tévét pedig lehetőség szerint hanyagold! Vidd el táncolni, énekelni, hogy kipróbálhassa magát, de ha az írás érdekli, akkor írjon egy szép kis füzetbe egy díszes tollal! A legfontosabb, hogy engedd kedve szerint munkálkodni, hagyj neki teret, hogy felszabadultan végezze az adott tevékenységet, akármi is az!

Még több olvasnivaló tehetséges gyerekekről az NLCafé-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top