Család

“A nagypapám 50 év házasság után is képes volt megkívánni a nagymamámat”

A 30 éves Márton mesélt arról, hogy egyszer egészen véletlenül meglátta nagyszüleit, amikor szeretkeztek. Először zavarba jött, és megbotránkozott, de aztán rádöbbent arra, mennyire szép dolog, hogy még mindig ennyire tudnak örülni egymásnak. Hiszen miért ne lehetne egy 70 fölötti pár is tökéletesen boldog?

“Nem tudom, mi történik velem. Állandóan a szexen jár az eszem, pedig tisztességes nő vagyok. A férjem már meghalt, egyedül élek, és van egy fiatalabb szeretőm, akivel hatalmasakat szeretkezünk. Még soha nem volt ilyen jó. A barátnőimmel sem merek erről beszélni, mert azt hinnék, elment az eszem. Nem tehetek róla, de még mindig nőnek érzem magam és nem egy megöregedett vénasszonynak.”

A levélíró egy őszinte hangú levélben leírta, hogy ő egy hetvenöt éves nő, és igenis szükségét érzi annak, hogy legyen szexuális élete. Úgy érezte, hogy bűnös dolgot tesz, mert ha a környezete tudná, akkor nagyon elítélné, és kiközösítené. Eközben pedig felismerte azt is, hogy ő még ennyi idősen is képes szexuális életet élni, élvezni azt, és bármennyire is szeretné, képtelen elnyomni magában ezt az igényt. Nem is kell elnyomnia, mert nem egy láthatatlan elvárásnak kell megfelelnie. Fontos, hogy felismerjük és elfogadjuk, amit szeretnénk, és ne szégyelljük magunkat azért, mert esetleg idősen is vannak szexuális vágyaink.

Több mint ötvenévi házasság után a nagypapám képes volt megkívánni a nagymamámat, és tudtak egymásnak örülni.

Márton 30 éves fiatalember mesél arról, hogy egészen véletlenül meglátta nagyszüleit, amikor szeretkeztek. Először zavarba jött és megbotránkozott, de aztán rádöbbent arra, hogy mennyire szép dolog, amit a nagyszülei között látott.

“Véletlenül benyitottam a szobájukba. Nem akartam elhinni, amit látok. A nagyszüleim szeretkeztek és az öröm hangjait hallottam. Csak néztem őket, mert képtelen voltam elhinni, hogy ez valóban lehetséges abban a korban, amiben ők vannak. Annyira zavarba jöttem, hogy napokig nem tudtam az érzéssel mit kezdeni. Először megbotránkoztam és dühös voltam rájuk, de már tudom, hogy azért éreztem dühöt, mert én nem voltam erre felkészülve. Napokkal utána rájöttem, hogy egy csodaszép dolognak voltam a szemtanúja.

“Több mint ötvenévi házasság után a nagypapám képes volt megkívánni a nagymamámat, és tudtak egymásnak örülni. Ez maga volt a csoda, és most már hálás vagyok, hogy véletlenül részese lettem.”

Már fiatal korban is minden embernek más az ideális szexuális élet. Így van ez idősebb korban is. Nincsenek szabályok, nem kell semmiféle íratlan elvárásnak megfelelni. Egy fontos dolgot szükséges felismerni, mégpedig azt, hogy saját magunknak mi a jó. Ha van párunk, akkor együtt, nyitottan és őszintén beszéljünk róla annak érdekében, hogy úgy alakíthassuk a közös szexuális életünket, hogy mindkettőnknek a megelégedésére szolgáljon.

Azt gondolom, nemcsak fiatalkorban, hanem idősen is óriási szükség van a tudatosságra.  Fiatalon azért, hogy a mentális és fizikai erőnlétünket megőrizzük, és a testi és szellemi hanyatlás ne következhessen be. A sztereotípiák szerint az időskorú embereknek egyáltalán nincsen szexuális igényük, de ez a sztereotípia téves.

Sokszor a hormonális változások miatt a szexuális étvágy csökken, akár meg is szűnhet a férfiak és nők esetében is. Azonban ha fiatalabb korban tudatosan készülünk erre a korszakra, akkor a változókorban akár pozitív irányú változás is előfordulhat. A szexuális vágy megmaradhat, és a nyugodtabb, stresszmentes élet is kedvezhet a rendszeres szexnek.

Ha egy idősödő ember képes fizikálisan is és szellemileg is megőrizni aktivitását, akkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy kiegyensúlyozott maradjon a szexuális élete. Biztosan furcsa dolog elképzelni azt, hogy két megöregedett test összefonódik, vagy két idős ember szeretgeti egymást. Az embereknek öregkorban is van érzelmi igényük, és érintésre is vágynak. A brazil szappanoperák azért népszerűek az idősek körében, mert a valóságban már meg nem élt érzelmeket a filmek kapcsán élik meg. Szerelem, ármánykodás, félelem, düh, izgalom, mind-mind olyan érzés, ami egy szociális hálóval rendelkező ember számára elérhető és megélhető, de idősen, társ nélkül nem. Az egyedül élő idős embereket nem érik olyan impulzusok, amik által ezeket az alapérzelmeket átélhetnék. Ezért nézik a sorozatokat és az érintéseket vagy nélkülözik, vagy sok esetben az érintést gyógymasszázzsal pótolják.

“Hetvenéves férfi vagyok, a feleségem már régen meghalt. Van egy barátnőm, aki nem él velem, de sok időt töltünk együtt. Leginkább utazgatni szoktunk együtt, jókat beszélgetünk, és nevetünk. Felmerült bennem, hogy jó lenne szerelmeskedni is, de félek, hogy már nem úgy mennek a dolgok. Nem akarok kudarcot vallani, így nem erőltetem a szexet. Hogy nézne már ki, ha csak félerővel akarnám a kaput döngetni?” – írja Lajos.

Az idős kori szexuális élettől soha nem szabad azt várni, amit fiatalkorban tudott nyújtani. Ehhez azonban önelfogadás és a párunk elfogadása is szükséges. A testi, mentális és a fiziológiás változások, a hormonszint esetleges csökkenése mind oka a szexuális életben bekövetkező változásoknak. Nők esetén a hüvely szárazabbá válhat, a bőr ráncosabbá. A nők szégyellik magukat a megváltozott testkép miatt, és inkább lemondanak arról, hogy bármilyen formában szexuális életet éljenek. A férfiak esetében talán a legáltalánosabb, hogy a merevedés minősége változik, vagy egyáltalán nem jön létre. Ők ezt nagyon nehezen élik meg, hiszen ha nincs merevedés, akkor szexuális együttlét sincsen. A férfierőt szimbolizáló fallosz állapota meghatározza az önértékelésüket. Azonban a merevedés minőségében beálló változás miatt sok esetben válságba kerülnek, és úgy érzik, hogy vége a férfi létnek, jobb, ha nem is próbálkoznak.

Aggódom a férjemért, mert azt vettem észre, hogy mostanában gyakran ül a számítógép elé, és nőket nézeget, szép, fiatal nőket, amilyen én már soha sem tudok lenni. Amikor ezt tapasztaltam, titokban sírtam a fürdőszobában. Végignéztem a testem, mindenhol ráncos vagyok. Hogyan tudnám megadni neki azt az élményt, amit ezek a fiatal nők adnak?

“Pornót is nézeget, filmeket, nemcsak képeket. Soha nem tett ilyet, úgy gondolom, most akadhatott rá az interneten. De nem is titkolja. Olyan édes, ha belépek, akkor ugyan lekattintja az oldalt, és úgy tesz, mintha mással foglalkozna, de a múltkor például már nem is leplezte, hogy mit csinál. Beszéltem vele erről és arról is, hogy nekem ez mennyire rossz. Azt válaszolta, hogy nagyon szeret és ő már egyáltalán nem képes szexuális aktivitásra, ő csak a szemét legelteti. De én azt érzem, ez így nem jó. Valamiből kimaradok, tehetetlennek érzem magam, hiszen már évek óta nincs közöttünk semmilyen szex. Érzem, hogy szeret és én is őt, éppen ezért szeretném neki megadni, amire szüksége van. Lehet, hogy vissza kellene csempészni az életünkbe a szexet?” meséli Lídia, aki egy nagyon szép idős hölgy, már közel a nyolcvanhoz.

Lídia történetéből kitűnik, hogy férje egy nyitott és aktív ember, akinek vannak még szükségletei, de fizikailag már nem képes rá. Ebben az esetben a megoldás az lehet két idős ember között, hogy meztelenül, összebújva, cirógassák egymást és szavakkal fejezzék ki érzelmeiket. Lehet, hogy ennek a hatására még előfordulhat szexuális aktivitás, de ha nem, akkor a meghitt, intim érintéssel teli együttlét is örömet adhat nekik. Ha képesek elmondani, hogy mit éreznek egymás iránt, vagy játékosan arról beszélni, hogy milyen szexuális fantáziát váltanának valóra, ha pajzánul, huncutkodva, nevetve, jókedvűen tudnak egymáshoz érni, akkor a korábban – a szexuális együttlét alatt megélt intenzív érzések így is megélhetők.

Nem jelenthet megoldást, hogy a saját csalódottságunk miatt érzelmileg eltávolodjunk a párunktól! Sokan, amikor rádöbbennek, hogy a régi módon nem működik a szexualitás, érzelmileg és testileg is eltávolodnak. Pedig a cirógatás, a becézgetés, esetleg a petting, csók mind-mind ott van a tarsolyukban, ha már a behatolás nem tud létrejönni. Sok idős pár a hajnali merevedést használja ki arra, hogy ténylegesen szeretkezzenek. Nagyon pozitív hozzáállásról tesz tanúbizonyságot, ha a pár két tagja nem éli meg tragédiaként azt, ha ez nem sikerül. Ha képesek vagyunk ezt rugalmasan kezelni és elfogadni, akkor sem a férfi, sem a nő önérzete nem sérül, és a sikertelenség esetén sem távolodnak el egymástól érzelmileg.

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

Olvass még időskori szex témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top