Család

“Pénzt tudok csinálni, de gyereket nem”

"Elértem, amit akartam, cégvezető lettem. Luxuskörülmények között élünk, mégsem vagyunk boldogok. Tudja miért? Mert képtelen vagyok gyereket csinálni a feleségemnek! Érti? Egyszerűen nem áll föl! Megsemmisültem, mint férfi!"

A merevedési zavarokkal küzdő férfiak zöme a túlhajszoltságban és a stresszben látja a szexuális működőképtelenségnek az okát. Csakhogy amire erre rájönnek az érintettek, sokszor már késő. A vezető beosztásban lévő férfiak jóval többet dolgoznak, mint 12 óra, a terheltségük is nagyobb, és jellemzően a regenerálódásra sem szánnak kellő időt. Sokan csak akkor kérnek segítséget, amikor szívpanaszaik jelentkeznek, vagy szexuálisan már egyáltalán nem képesek működni. Pedig a szex mindig érzékeny terület, hiszen itt nemcsak az egészség áll a középpontban, hanem a férfiúi öntudat is sérül. Erről mesélnek az érintettek.

Ervin, 37 éves cégvezető

“Reggel elmentem dolgozni, este hazaértem, de az időeltolódás miatt minden nap éjféltől online meeting volt az amerikai anyacéggel. Most döbbenek rá, hogy kizsigereltem magam. Érti? Egyszerűen nem áll föl! Megsemmisültem, mint férfi!

Persze senkit sem hibáztathatok, csakis magamat. Nem voltam elég tudatos, elragadott a siker. Minden napom arról szólt, hogy reggel korán mentem edzeni, mert egy cégvezetőnek jól kell kinézni. Aztán bevágtam magamat az autóba és tárgyalások, meetingek tömkelege, üzleti ebédek és utazások. Egyszerű családból származtam, gyerekkoromban szégyelltem a szegénységünket, talán ezért is volt ennyire fontos nekem a pénz és a siker.

Lindával már nyolc éve házasok vagyunk. Valóban mindent megteremtettünk, amit pénzen meg lehet venni, most már a gyerekekre vágyunk. A szex eleinte jól működött köztünk, aztán egyre ritkult. Merevedési zavaraim voltak, de a szex ritkulása miatt nem erre fókuszáltunk. Egyszer Linda ultimátumot adott nekem: vagy gyereket csinálunk, vagy elhagy. Ekkor estem pánikba, hiszen a hajnali, munka utáni próbálkozások valóban kudarcosak voltak. Nem tudtam életet lehelni a hímvesszőmbe, ha meg sikerült elkezdeni, akkor pillanatok alatt megpuhult. Linda őrjöngött, szidta a céget, engem, az életünket, úgy érezte, nem felel meg nekem, mint nő. A szex távolivá és idegenné vált, én meg bizonytalanná és szorongóvá” – meséli Ervin.

Ervin elmondta, hogy a párkapcsolati bizonytalanság óriási súlyként nehezedett rá. Azzal szembesülni, hogy sem kielégíteni nem tudja Lindát, sem a gyermeknemzés nem megy olyan frappánsan, mint a munka, óriási teherré vált, teljesen tanácstalanul botorkált a gondok között, nem látta a kiutat. Közös munkánk eredményeként sikerült felismernie azt, hogy ha sok az output, akkor inputnak is lennie kell. Az input a töltekezés és kikapcsolódás, a regenerálódás, az output pedig a munkába fektetett energia. Nem lehet kizsigerelni sem a testet, sem a lelket, mert annak nagyon komoly következményei vannak. A merevedési zavar egy markáns jelzés erre vonatkozólag.

Péter – 32 éves startupper

“A szex? Az egy távoli dolog, talán még van némi emlékem róla. De nem izgatott az utóbbi időben, mert ennél sokkal izgalmasabb dolgokkal – projektekkel, fejlesztéssel – foglalkozom egész nap. Annyira rabul ejt a munkám, hogy a szex nem is jut eszembe. Sőt azt vettem észre, hogy a hálószobában is azon agyalok, hogyan oldjam meg a fejlesztés során felmerülő kérdéseket. Egész nap a flow állapotában vagyok, belemerülök és elveszik az időérzékem.

A munkahelyemen családias a légkör, sok fiatal dolgozik együtt. A párom is itt dolgozik, így mi nemcsak otthon találkozunk. A munkaidőben és azután is sokszor bent maradunk, szinte bent lakunk.

Jól keresünk, de a pénzt elkölteni sem tudjuk, mert nem megyünk sehová. A munkánk a hobbink is, ami jó, de egyben szörnyű abba belegondolni, hogy semmi más nincs az életünkben. Régen szerelmeskedtünk már, és mostanában azt érezzük, nincs ez így rendjén. Kittivel, a párommal nagyon szeretünk összebújni, és ez elég is a jó érzéshez. Szexnek nyoma sincs, bár hamarosan szeretnénk gyerekeket és ez szorongással tölt el.

Azt is észrevettem, hogy már hajnali merevedésem sincs, megijeszt és elkeserít, és gondolkozásra késztet. Hogyan tovább? Tulajdonképpen nem működök férfiként? Mostanság leginkább olyanok vagyunk, mint a testvérek, akik ragaszkodnak egymáshoz” meséli Péter.

Péter életében a munka összefolyik a magánélettel, sem térben, sem minőségben nem különül el. Az azonos munkahely, a keretek nélküli munkavégzés ellehetetleníti a két fiatalt, megöli a szexuális vágyat, a kapcsolatuk testvéri kapcsolattá válik.

Ha nem élünk rendszeresen szexuális életet, akkor a szervezetünk sem termeli a megfelelő hormonmennyiséget. Semmit sem tesz a testünk feleslegesen, mert energiatakarékosan működik. Minden hormonból és enzimből csakis annyit termel, amennyire feltétlenül szükség van.

Ha egy férfi nem használja a nemi szervét – tehát nem él szexuális életet –, akkor a hormontermelés is csökken, aminek következménye az, hogy egyre kevésbé fogja kívánni a szexet. Ez egy negatív spirál, melynek eredménye az, hogy nincs szexuális élet, de egy idő után már nem is hiányzik. Ha egy párkapcsolatban nem érezzük a szexuális vágyat, csak az eszünkkel tudjuk, hogy már kellene szexelni, mert ciki, hogy hetek óta nem tettük, akkor ez már egy markáns figyelmeztető jel arra, hogy valamit nem csinálunk jól. Nem figyelünk magunkra, nem teremtjük meg magunkban a szexualitáshoz szükséges békét és harmóniát, nem engedjük meg, hogy a szexuális energiáink felszínre kerüljenek.

Zoltán – 45 éves üzletágvezető egy multinál

“A szexualitás minden nyoma kihalt a kapcsolatunkból már évek óta. Nem is tudom, hogy Iza miért maradt mellettem, hiszen nagyon ritkán szerelmeskedtünk. Akkor is szégyelltem magam, mert vagy lekonyult a péniszem, vagy fel sem állt, sokszor csak orálisan tudtam kielégíteni Izát. A szex soha nem volt sikertörténet az életemben, talán azért is, mert nagyon meghíztam az idők során. Aztán maradt a munka, tv, alvás, ez volt az életem.

Gomolyogtam a szürke ködben, és azt éreztem, hogy képtelen vagyok tenni magamért. Egy prosztatarák döbbentett rá, hogy felelős vagyok önmagamért, a kapcsolatokért, a páromért. Csakhogy már későn jött a bizonyosság. Most küzdök a rákkal, az idő meg szalad. A párom 45 éves, és már kezdünk lemondani a saját gyerekről. Mindenünk megvan, csak az életkedvünk nincs.

Más dimenzióba kerül az ember, amikor azzal szembesül, hogy nem ő irányítja a dolgokat, hiszen üzletágvezetőként megszoktam, hogy sok mindenre van befolyásom. Megfeledkeztem a prevencióról, arról, hogy megadjam a szabadidőt, a jó érzéseket magamnak, hogy szeressem önmagam.

Már tudom, hogy élni kellett volna az életet, és nem egy robotként működni. Bűntudatom van és marcangolom a lelkem.”

Zoltánt a stressz megbetegítette. Utólag már ő is úgy érzi, hogy másként kellett volna élnie. Sokszor hiába tudjuk, hogy nem jó, ahogyan élünk, mégsem tudunk önerőből változtatni. Ilyenkor érdemes külső szexuálterápiás segítséget kérni, aki segít az életmódváltásban, és ezzel együtt a szexuális problémák megoldásában, mert a szexuális problémák nem oldódnak meg maguktól. A sikertelen szex félelmet generál, amit az emberek leginkább a szex mellőzésével iktatnak ki.

A merevedés létrejöttének több feltétele van. Szükség van a megfelelő nemi hormonok arányára a vágy létrejöttéhez, és ha szexuális inger éri őket, akkor létrejön a merevedés. Azonban ha a férfi stresszel, akkor a stresszhormonok termelődése megakadályozza a nemi hormonok termelődését. Ezen kívül a stressz hatására már a beállt merevedés is megszűnhet, akár szeretkezés közben is. Az állandó kudarc megviseli a férfiakat, és mivel kudarcélményeket senki sem gyűjt, inkább nem szeretkeznek, a szex fontosságát leértékelik, és elindul a negatív spirális folyamat, aminek eredménye, hogy tartósan kimarad a szex a párkapcsolatból.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy harmonikusan éljünk a ránk rakódó terhek közepette is?

1. Figyeljünk arra, hogy adjunk magunknak privát időt, ami csak rólunk szól és feltöltődünk tőle!

2. A munkánk közepette is gondoljunk a párunkra, a szexre, hagyjuk, hogy a vágy néha felszínre törjön! Töltsünk több minőségi időt együtt!

3. A fizikai állóképességünk érdekében sportoljunk, túrázzunk, mozogjunk rendszeresen! Ez nemcsak a fizikai állapotunkat javítja, hanem a mentális terhelést is ellensúlyozza, és nem utolsósorban a stressz levezetésének egyik módja!

4. Legyünk tudatosak az étkezésben, hiszen a túlsúly nem kedvez a szexuális aktivitásnak és kívánatosabbak sem leszünk tőle! A dohányzás és az alkohol is hatással van a merevedés minőségére, sőt évek alatt a hímvessző mérete is csökken a dohányzás hatására!

5. A munka és az előmenetel jelentőségét gondoljuk át életünkben! Legyünk ebben is tudatosak, és ne hagyjuk, hogy elragadjon és telhetetlenné tegyen a siker!

5. A fájó és negatív érzéseket merjük kimondani és megélni! A hiedelemmel ellentétben a ki nem mondott, fel nem dolgozott érzések nem tűnnek el, hanem káros hatással bírnak. Ha egyedül nem megy, akkor kérjük pszichológus segítségét!

6. A szexuális problémák esetén ne halogassuk a szexuálterápiás segítséget, mert a szexuális problémákra jellemző, hogy egyre súlyosbodni fognak, és egyre mélyebb sebeket ejtenek a párkapcsolatokban.

7. Ne feledjük! A párkapcsolatunkért, a szexuális, mentális és testi egészségünkért mindennap tennünk kell!

A cikk szerzője Bibók Bea pszichológus, szexuálpszichológus, pár- és szexuálterapeuta. A Babes – Bolyai Tudományegyetem pszichológia szakán végzett, mint pszichológus. A Magyar Családterápiás Egyesület család- és párterápiás képzését követően a Semmelweis Orvostudományi Tudományegyetem posztgraduális képzésén tanult szexuálterápiát. Tagja a Magyar Családterápiás Egyesületnek és a Szexológiai Tudományos társaságnak, valamint a Magyar Szimbólumterápiás Egyesületnek.

 

Olvass még párkapcsolat és szex témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top