Család

5 jel, hogy egy narcisztikus ember hálójába kerültél

A narcisztikus személyiségzavar létező pszichés betegség, ami a környezet számára érthetetlen és rendkívül romboló hatású lehet. Főleg akkor, ha az illető narcisztikus emberrel párkapcsolatban élsz.

A legjellemzőbb tünete, hogy a narcisztikus ember folyamatosan a figyelem középpontjában akar lenni, és teljesen énközpontú. Lehetetlen neki megfelelni, a pszichés manipulációk egész tárházát vonultatja fel, hogy megtörje áldozatát, engedelmességre kényszerítse, sokszor használja a verbális és érzelmi erőszakot a céljai eléréséért. Természetesen, ahogy minden más rendellenesség, úgy ez a betegség sem írható le nagy általánosságban, hiszen széles spektrumon létezik. Mégis jó tudni, hogy a narcisztikus személyiségzavar legenyhébb formájában szenvedő ember is képes arra, hogy borzalmas rombolást vigyen végbe a másikban egy párkapcsolatban.

Lucy L. Brown neurológus és Helen Fisher a biológiai antropológia doktora a The Anatomy of Love oldalon írta le azt az öt jelet, amire érdemes odafigyelni. Ha ezeket észleled a párodon, akkor kezdj gyanakodni, hogy narcisztikus személyiségzavara van.

1. Bombáz a szerelmével

Minden kapcsolat eleje a szenvedélyről és a teljes odaadásról szól, hajlamosak vagyunk ilyenkor a partnerünk minden hibáját figyelmen kívül hagyni, azt hisszük róla, hogy tökéletes. A narcisztikus ember ezt új szintre emeli. Van valamid, ami kell neki, lehet az társadalmi rang, pénz vagy vonzó külső, amiből ő hosszú távon részesedni akar. Ezért aztán felmagasztal az egekig, sztárként kezel és azt ígéri, lehozza neked a csillagokat is az égről.

2. Túlzásokba esik

Persze a sok bók és figyelem nagyon hízelgő, de azért lépj egy lépést hátra. Tudd, hogy nem te vagy az egyetlen, akit a narcisztikus le akar nyűgözni. Lehet, hogy ebben a pillanatban te vagy az egyetlen romantikus kapcsolata, de ő mindenki másnál is folyton az első helyen akar lenni. Ha a párod igyekszik átvenni társaságban a beszélgetés fölött az uralmat, mindig van egy bonyolult és hosszú sztorija, amit meg akar osztani másokkal, hogy az ő hangja szóljon csak, ragaszkodik hozzá, hogy ő válassza ki, hova megy a társaság vacsorázni, vagy a pazarlásig menő nagyvonalúságot gyakorolja, akkor kezdj el gyanakodni.

5 jel, hogy egy nárcisztikus ember hálójába kerültél

3. Pedáns külső

Kínosan ügyel a megjelenésére, extrém módon igyekszik, hogy fantasztikusan nézzen ki, és lenyűgözze a környezetét. A legapróbb részletekig stimmel rajta minden, neki nem jó akármilyen cipő, táska, sznobságig viszi az öltözködést. Megrögzötten tökéletesíti a külsejét folyton, amivel a belső űrt igyekszik kitölteni.

4. Szereti sajnáltatni magát, és nem kíváncsi rá, veled mi van

Ahogy jobban megismered, rájössz, hogy a történetei mindig csak arról szólnak, hogy őt miért kell sajnálni, és hogy a világ ellene van. A lényeg, hogy szimpátiát váltson ki belőled. Nem nagyon tudsz vele beszélgetni, mert az már nem érdekli, amit te mondasz neki, ha magadról beszélnél, rögtön úgy fordítja a beszélgetést, hogy az valahogy róla szóljon. Ha úgy érzed, teljesen figyelmen kívül hagyja az érzéseidet, mondanivalódat, véleményedet, akkor jó eséllyel narcisztikus emberrel van dolgod.

5. Képtelen más helyébe képzelni magát

A legtöbb ember képes arra, hogy beleképzelje mások helyébe magát, és így próbálja megérteni a másik érzéseit. A narcisztikus számára egyféle szempont létezik: a sajátja. A világ körülötte forog, ő áll a középpontban, úgyhogy csak az ő véleménye fontos. Számíthatsz rá, hogy ha a legkisebb dologban is ellentmondasz neki, hatalmas haragra gerjed, vagy vérig sértődik, hogy utána belemerüljön a meg nem értettség önsajnálatába. Még azt is a szemedre veti, hogy biztos utálod őt és borzalmasan bánsz vele. Mivel remek drámai érzéke van, előadja a nagy halált minden apró vitánál, ami egy idő után rendkívül fárasztó a másik fél számára.

Ha csak a gyanú felmerül benned, hogy egy narcisztikus ember hálójába kerültél, ne halogasd sokáig a döntést, menekülj minél hamarabb a saját lelked épségének érdekében.

Olvass többet a narcisztikus emberekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top