Egymás szemében cikkek

“Nyolcszor zaklattak szexuálisan, mire rájöttem, mi történik velem”

"Az én tökéletes iskolámban úgy burjánzott a zaklatás, hogy utólag csak kapkodom a fejem. Csak fogalmunk sem volt róla, hogy egyáltalán mi az a molesztálás. Természetesnek vettük."
  • Egy nő vallomása arról, hogy felnőtt fejjel ébredt rá, hogy gyerekkorában és kamaszként is a szexuális zaklatás több fajtáját is átélte. Azért meséli el a történetét, hogy a buzdítsa a nőket, ne hallgassanak a velük történt hasonló esetekről:

Az én életemben a hetedik osztályban kezdődött a szexuális zaklatás. 12 éves voltam, jó környéken laktam, jól szituált családban. A környék legjobb iskolájába jártam. Körülöttem mindenki később egyetemre ment. Mindenki remek sportoló volt. Mindenkinek vakítóan fehér fogai voltak. A tökéletesség kis dobozaiban éltünk, csak semmi feltűnősködés, sorból kilógás vagy konfliktusokról beszélgetés.

Amikor ilyen helyen nősz fel, megtanulod, hogyan nyomd el a valóság sötétebb, csúnyább részét. “Nem, a mi csodálatos gyerekeink nem drogoznak, nem bántanak másokat, a mi becses otthonainkban nem fordulhat elő szexuális zaklatás.” Nevetséges. Az én tökéletes iskolámban úgy burjánzott a zaklatás, hogy utólag csak kapkodom a fejem. Csak fogalmunk sem volt róla, hogy egyáltalán mi az a molesztálás. Természetesnek vettük.

Úgy tűnt, egyik napról a másikra lettek melleim. A fiúk pedig hirtelen rendkívül érdeklődni kezdtek a mellek iránt. Ha váratlanul letapizta egy fiú a melleidet, az nálunk bóknak számított. Ha hirtelen rácsapott a fenekedre egy nyolcadikos, akkor az már egyenesen szerelmi vallomás volt. Minden alkalommal, amikor megfogdostak a fiúk, megmarkolták a fenekemet, jelzőkkel illették a testem bizonyos részeit, megjelent egy kis szorongató érzés a torkomban. Nem éreztem biztonságban magam. Hányingerem lett. Reszkettem a gondolattól, hogy nő vagyok.

A nőiség egybeforrt a szexualitással, a szexualitás pedig egyenlővé vált a félelemmel és szégyenérzettel.

Olykor féltem iskolába menni, mert az iskola már azt jelentette, hogy idegen kezek tapogatják a testemet. A legrosszabb az volt, hogy amikor így megfogdostak, legszívesebben kifutottam volna a világból, de magamra kellett erőltetnem egy mosolyt, mert ezt várták el tőlem. Mert hát a lányok így reagáltak mind. Mosolyogtak, nevettek, mert ha nem, akkor lekurvázták, drámakirálynőnek és ribancnak bélyegezték őket. Hogy is lehetett volna ez rossz viselkedés a fiúk részéről, amikor a tanárok szótlanul elmentek az olyan esetek mellett, mint mikor az egyik lányt a falhoz szorította egy két évvel idősebb srác, vagy amikor az orruk előtt három fiú egyszerre taperolt össze egy lányt. Nem nagy ügy.

Sosem felejtem el azt a szép szőke lányt, aki új tanuló volt a nyolcadikosoknál. Egy bulin elég sokat ivott, és meztelenre vetkőzött a fiúk előtt. Nem hibáztatom. Így próbált beilleszkedni. Másnap a menő srácok egy koszos borotvát tettek a szekrényébe ezzel az üzenettel: “Itt egy borotva, hogy le tudd borotválni a pinádat. Koszos, mert nem érdemelsz meg egy tisztát.” A suliban persze elkezdett a lányról mindenki pletykálni, kurvázták, elítélték. Soha többé nem tette be a lábát az iskolába. Úgy tudom, felvágta az ereit azzal a borotvával, de túlélte. Az iskola pedig nem büntette meg a fiúkat ezért a “tréfáért”. 

“De hát ez szexuális zaklatás.” 

A gimnázium után Los Angelesbe költöztem, 12 évig színésznő voltam. Ebben a közegben is teljesen elfogadott volt a zaklatás, hogy fogdosson egy rendező, vagy beszóljon valaki a legintimebb testrészeidre. Ekkor már pszichoterápiára jártam, az egyik alkalommal elmeséltem pszichológusomnak, hogy az egyik rendező még 19 éves koromban folyton le akart smárolni, miközben a 40 éves haverjaival döntötték belém a piát. Ez volt a feltétele annak, hogy bekerüljek a filmjébe. A terapeuta annyit mondott: “De hát ez szexuális zaklatás.” Hirtelen ráébredtem, hogy az életem során mennyi ilyen molesztálásban volt részem. Annyi szexuális zaklatást láttam és éltem át, hogy normálissá vált, elfogadtam. A következő esetekre tisztán emlékszem.

1. Amikor hatodikban a fiúk kikapcsolták a melltartómat

Az első lány voltam az osztályban, akinek már melltartó kellett. Szégyelltem, és imádkoztam, hogy ne vegyék észre a fiúk. Persze kiszúrták, és a tornaöltözőben mögém lopakodtak, hogy kikapcsolják. Ártatlan tréfának tűnhet, de igazából veszélyes hagyni és nevetni rajta, mert azzal azt üzenjük nekik, hogy rendben van, ha engedély nélkül hozzányúlnak egy nő intim részeihez.

2. Amikor a tapizás bóknak számított

Ha a fiúk megfogdostak, akkor a dögös csajok közé tartoztál. Mögénk kerültek, és megmarkolták a melleinket teli szájjal röhögve. Akárhányszor kimentünk az osztályteremből, veszélyben voltunk. A legszebb lányokat tapizták a legtöbbet, és mi mind szép lányok akartunk lenni.

3. Amikor egy idős férfi azt mondta nekem 16 évesen, hogy szép vagyok, de szivacsos melltartóval még szebb lennék

Az első modellkedésem alkalmával történt. Nagyon divatos csajnak számítottam, nem voltak nagy melleim. Egy idős férfi jött oda martinivel a kezében és gúnyosan megjegyezte: “Hadd adjak neked egy jó tanácsot, szépségem. Gyönyörű tinilány vagy, de ha igazán szép akarsz lenni, akkor szivacsos melltartót vegyél fel legközelebb. Akkor leszel aztán tényleg dögös.”

4. Amikor egy barátnőm apja azt mondta: “Húha, felnőttél!”, és közben a melleimet bámulta

Igen, ez is zaklatás, még akkor is, ha bókba van csomagolva, és a felnőtt jelző mögé van rejtve.

5. Amikor egy jóval idősebb srác 12 éves koromban azt mondta, hogy “eszméletlenre kefélne”

A nyári táborban történt, hogy egy barátomat jött meglátogatni a huszonéves haverja, és a tanárok elengedtek hármunkat az egyik nap kirándulni. Útközben megálltunk, a barátom bement a boltba, én pedig ottmaradtam a haverjával összezárva a kocsiban. Ekkor közölte, hogy szíve szerint eszméletlenre kefélne, de nem teszi a közös barátunk miatt. Halálra voltam rémülve, és csak annyit rebegtem, hogy “köszönöm.”

6. Minden alkalommal, amikor egy idegen viccesen a fenekemre csapott

Vonzó nő vagyok, szexuális kisugárzással, de ez nem jogosít fel senkit arra, hogy a fenekemre csapjon, amikor csak kedve tartja.

7. Amikor egy szereplőválogatáson a rendező azt mondta, “eléggé dugnivaló” vagyok

Egy profi rendező ilyet nem engedhet meg magának. A színész szakma persze megkívánja, hogy kellemes külsőd legyen, de gondolj bele, hogy jelentkezel egy állásra, és ott azt mondja a veled szemben ülő HR-es, hogy nem vesznek fel, mert nem vagy az a “dugnivaló” kategória.

8. Minden alkalommal, amikor az interneten ribancnak, kurvának neveztek, akinek csak egy jó dugás kéne

A szexuális zaklatás nem csak szemtől szembe történhet. Sőt egyre gyakrabban virtuálissá válik, de ettől még nem lesz kevésbé fájdalmas. Mindennap kapok ilyen jelzőket nőktől és férfiaktól is online, a saját oldalamon. Amíg ezzel nem kezdünk valamit, addig arra tanítjuk a fiatalokat, hogy a monitorok mögül nyugodt szívvel molesztálhatják a nőket.

Ezért is kérek mindenkit arra, hogy ne maradjon csendben, ha ilyen zaklatást tapasztal. Nem dramatizálod túl, nem te vagy a túlérzékeny. Ami neked kényelmetlen érzést okoz, azt tedd szóvá. Mert mi mind olyan életet érdemlünk, ami mentes a molesztálástól.

Olvass többet a szexuális zaklatásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top