Család

Magyar kasszából élnek külföldön nyugdíjasok tízezrei

27 ezernél is több idős nyugdíjas él külföldön magyar pénzből. Az állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak.

Legtöbben Németországban élnek, az ellátások harmada oda érkezik. A dobogó második fokára Ausztria került, a bronzérmet pedig Kanada szerezte meg. Évről évre egyre többen kérik, hogy külföldre utalják a nyugdíjukat. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság adatai szerint az idegen országokba folyósított összes ellátás száma már 32 ezer felett jár. A Pénzcentrum cikkében áll, hogy az ellátások legnagyobb részét az öregségi nyugdíjak teszik ki: 2016-ban már összesen 27 925-öt utaltak külföldre.

A külföldre folyósított főellátások átlaga 41 242 forint. Az összeg több mint a tízszeresét kapja a külföldi rekorder: juttatása 487 430 forintot. A legkevesebb külföldre utalt öregségi nyugdíj 115 forint. A legkevesebbet a Szlovákiában élők kapják, a legtöbb a Nagy-Britanniában és Amerikai Egyesült Államokban élőknek megy. Az állam havi több mint egymilliárd forintnyi nyugdíjat fizet orosz és ukrán állampolgároknak egy fél évszázados magyar–szovjet megállapodás alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top