Család

Új betegség terjed a kövér gyerekek közt

Aggasztó tendencia van kibontakozóban.

Magyarországon is egyre több gyereknél diagnosztizálják a 2-es típusú cukorbetegséget, árulta el Dr. Körner Anna, az I-es Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense, noha néhány évtizede még kizárólag csak felnőtteknél lehetett találkozni ezzel a betegséggel.

Akárcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is a legfőbb ok az elhízás és a mozgásszegény életmód, de esetükben a kamaszkori hormonális változások is járhatnak ilyen negatív következménnyel. A cukorbetegség által érintett gyerekeket a felnőttektől eltérően elsősorban nem gyógyszerekkel, hanem életmódváltással igyekeznek kezelni.

A kövér gyerekek kb. 0,5–2%-át érintheti a betegség, ami nem tűnik soknak, ám ha figyelembe vesszük, hogy néhány évtizede még teljesen ismeretlen volt ez a betegség a gyerekek körében, látható, hogy aggasztó folyamatnak vagyunk szemtanúi, ami szoros összefüggést mutat a gyerekkori elhízás drámai növekedésével.

Egyre több a cukorbeteg gyerek

Forrás: semmelweis.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top