Család

Kötelező szülőtartás: “felháborító, átgondolatlan, embertelen” – ezt gondolják a facebookozók

Múlt hét pénteken lépett életbe az a törvénymódosítás, amelynek értelmében perelhetővé válik az a gyerek, aki helyett más gondoskodik a szüleiről. A hír nagy port kavart, rengeteg vélemény érkezett a cikkünkre, ezekből válogattunk.

Fontos megjegyezni, hogy a szülőtartás intézménye – ahogy Szekeresné Dr. Zsák Krisztina ügyvédtől megtudtuk – már 1952 óta létezik Magyarországon, a most életbe lépett törvénymódosítás csupán azt teszi lehetővé, hogy ha valaki, akinek nem kötelessége, gondoskodik egy idős emberről, utólag pert indíthat a költségek behajtására az illető egyenesági leszármazottaival szemben. Ettől függetlenül a szülőtartási törvénymódosítás újra felszínre hozta ezt az érzékeny kérdést, amellyel kapcsolatban sokan fogalmaztak meg markáns véleményt cikkünk Facebook-posztja alatt.

Akik felháborodtak

Felháborító! Nem szerető családban nőttem fel. Egy nagy rakás szar volt a gyermekkorom. Lelkileg megnyomorodtam. Eszem ágában sincs eltartani azt az embert akinek ezt köszönhetem. És amikor annak a szülőnek fontosabb volt a saját szenvedélye, mint az, hogy ruhát vagy enni adjon a gyermekének, milyen jogon várja el, hogy majd a gyerek eltartja??? Ezzel az állam lerázta magáról a nyugdíjproblémát. A családok meg roppanjanak bele. Szomorú…

Innentől választhat az ember, hogy a gyereket vagy a szülőt tartja el, ugyanis üzenet a kormánynak, hogy egy átlag magyar családban a kettő együtt nem fog menni. Szóval még kevesebb gyerek fog születni, és még inkább elöregedik a magyar társadalom….

Akik szerint ostobaság

Mindenki akit ismerek tudja bizonyítani, hogy mennyire nem érdemli meg sem apám, sem anyám, se a nevelőapám hogy eltartsam őket! Az, hogy nem haltam éhen, nem haltam bele a gyerekkoromba nem az ő érdemük és az sem, hogy jelenleg hogyan élek. Mindent, amim van, nem nekik köszönhetek. Innentől kezdve, hogy ők mennyi pénzt költöttek rám, letojom magasról! Felvettek ők utánam annyit, amennyit feléltem. Nem érdemlik meg azt sem, hogy megkérdezzem kell-e valami, nemhogy segítsek! Azoknak, akik nekem segítettek, azoknak segítek szó nélkül, amit csak tudok, mert megérdemlik. Mert szeretetet adunk egymásnak, támogatjuk egymást, még akkor is ha össze is kapunk valamin. Tudjuk, hogy számíthatunk a másikra, ha baj van, és ez a legfontosabb. Nekem is van már gyermekem, az életem értelme, imádom, szeretem. Eszembe sem jutna követelni bármit is tőle, ha majd felnő. Legalábbis pénzt semmiképp. Vezetem én, mi mennyibe kerül neki havonta, de amíg képes vagyok adni neki, ki a francos nyavalyát érdekel? Nem azért szültem gyereket, hogy aztán ha vén leszek tartson el?! Micsoda ostobaság! Amit elvárok, hogy legyen boldog, elégedett az életével, szeressen őszintén, legyen segítőkész, de szívből adja, ne azért, mert a törvény mondja! Úgy gondolom, anyának, apának az a dolga hogy rendes tisztességes nyitott embert neveljünk a gyermekekből. Ahogy megtanítod bekötni a cipőfűzőt, úgy azt is, hogyan bánjon az emberekkel, no meg a pénzzel is!

Ez a nonszensz csúcsa. Épp gyermeket várok. Pontosan tudom, hogy ez a mi döntésünk volt. Süljön ki a szemem, ha a gyerekemet felnőtt korára ilyenre kényszerítem, hisz én, a FELNŐTT, FELELŐSSÉGET VÁLLALTAM a gyermekemért, aki rohadtul nem kérte, hogy jöhessen. Az én döntéseimért pedig hadd ne verjem már a mellemet, hogy mekkora fasza ember vagyok, hisz’ felneveltem egy gyereket! Basszus, az állam, aminek adóztak egy életen keresztül, az vállalja a felelősséget ezért, az állampolgárok nyugdíjáért, de nehogy már a gyerekem mellett az alkesz, fizikailag bántalmazó apámat is el kelljen tartanom, aki cseszik 4 éve dolgozni!

Felesleges törvényben meghatározni a szülőtartást, hiszen minden jobb érzésű gyerek tudja, hogy mi a teendője, ha elérkezik az az idő, amikor a szülőknek segíteni kell. Mint ahogy a szülők is erőn felül adakoznak a gyerekeiknek, amíg csak tehetik, minden előírás nélkül.

Akik szerint nem a törvényen múlik

Nem teljesen értek egyet, csak vegyük a mi példánkat. A férjem kidolgozza a belét is, hogy eltartsa a gyerekeket, nekem sok évi munkám fekszik abban, hogy nevelem őket. A páromnak nem lesz nyugdíja, egyrészt mert nem jelentik be normálisan, másrészt addigra nem lesz nyugdíj. Nekem se lesz, ha így haladunk. Egész életünk a gyerekeink körül forog, ebbe fogunk belerokkanni. Elvárom, hogy ezt valamennyire, lehetőségükhöz mérten majdan viszonozzák. De ebben a szellemben nevelem őket, hogy ez a helyes, ahogy én is ott segítek a családomnak, ahol tudok. Olyan mélyre nem süllyednék soha, hogy pereljem a gyerekemet, mert ha már perelni kell, az veszett fejsze nyele. Vagy adjon azért, mert úgy neveltük, hogy tudja, megérdemeljük, és hogy ez a helyes, vagy ne adjon semmit.

“Ez a törvény átgondolatlan. Én törvény nélkül is gondoskodni fogok a szüleimről, és szerintem az emberek többsége eddig is gondoskodott róluk.”

Akik szerint az anyagi helyzet okozhat gondot

“Sokan még saját magukat, meg a családjukat sem tudják eltartani, nemhogy még a szüleiket! A szülők éppen annak örülnek, ha a gyerekük megáll a saját lábán, és nem nekik kell segíteni őt! Ahhoz pedig, hogy segítse a gyermek a szülőjét olyan fizetést is kellene biztosítani ! Persze bármit megadnék a szüleimnek, ők a mindenem, és ahogy tudok, segítek nekik, de semmiből nem lehet valamit előteremteni!

Gyönyörű, mondhatom. Nem azért, én szeretem a szüleimet, de akkor ha nyugdíjba mennek tartsunk el négy embert magunkon kívül? Ha hárman alig jövünk ki a fizetésünkből, akkor heten hogyan fogunk? Mellesleg általánosítva, a gyerek nem kéri az életet, viszont ha egy szerető családban nő fel, akkor törvénybe iktatás nélkül is segíti a szüleit, ahogy tudja, ha anyagilag, akkor úgy, ha csak segít nekik a kertet rendbe tenni, akkor meg úgy…

Akik a politikát hibáztatják

Ebben a valódi ok a legszomorúbb. Elvették a magánnyugdíj-pénzeket, azzal a szöveggel, hogy államosítják. A gond csak az, hogy mire oda jutunk, már semmilyen nyugdíj nem lesz, így kell egy törvény, amiben kötelezik az embereket, hogy tartsák el ők a szüleiket a megérdemelt nyugdíjat kifizetni már nem tudó állam helyett. Felháborító és szégyenletes!

De azért azt is megmondhatnák hogy mi a bánatos francból???? Meg akkor miért fizették ők is azt a @#$!$  TB-t???? Ezt mondja meg nekem valaki!!!! Kár fizetni egy vasat is ennek a @#!@$ kormánynak ha nem viszonozza semmilyen téren!!!! Én is, ha befizetem járulékokat, akkor tartson el a gyerekem??? Vagy hogy is van ez???? Akkor ne várjanak semmit a dolgozóktól sem!

Most már egy ember ne csak a gyerekeit tartsa el, hanem a szüleit is! Hány bőrt képesek még lehúzni egy emberről? Felháborító!!! Még ha a magyar bérekből futná is arra! Emeljenek annyit a béreken akkor, hogy két generációt el lehessen belőle tartani!

További cikkek a kötelező szülőtartásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top