Család

Mindent a betörésekről – így védd a lakásod!

Átlagosan 10-15 percig tart egy betörőnek bejutni a lakásunkba. Ez sokkoló adat. De hogyan védekezhetünk? Mit tehetünk ellene?

Nem árt odafigyelni a gyanús dolgokra a lakásunk vagy a házunk környékén. Nyaralás előtt pedig mindez különösen igaz. Az óvatosság mellett pedig jól jöhet az is, ha van biztosításunk. A betörések egy része szervezett, az elkövetők pedig többnyire több napot szánnak arra, hogy körülnézzenek, és felmérjék egy-egy ingatlannál a védelmi rendszereket – derül ki egy felmérésből.

Mit visznek el?

Barabás Tünde, a Kriminológiai Intézet osztályvezetője elmondta, 100 betörés miatt elítélt fogvatartottat kérdeztek meg. “Általában 10-15 percet igényel egy betörés. Aki egyedül megy be, rendszerint elvisz, amit talál, minél gyorsabban pénzt, ékszert és könnyen kivihető dolgokat. Ahol csoportok alakulnak, ott nagyon sokszor bizonyos dolgokra mennek rá, például lakótelepeken csak pénzt, bankkártyát vagy műszaki cikkeket visznek el.” 

Mindent a betörésekről - így védd a lakásod!

Van-e biztosítás?

Nézzük, mi a helyzet a biztosításokkal. A magyarországi lakások 72-73 százaléka biztosított – mondta a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbiztosítási bizottságának elnöke. Deliága Judit hozzátette, a szerződésünket azonban érdemes évente felülvizsgálni és aktualizálni, ha például felújítás történik. De annak is utána kell járni, hogy az alapbiztosításban benne van-e a vagyonvédelem.

Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Várjuk meg a rendőrséget, ne mozdítsunk el semmit, ne nyúljunk semmihez, hogy a nyomokat megfelelőképpen tudják rögzíteni. A rendőrségnek és a biztosítónak egyaránt fontos, hogy az eltulajdonított vagyontárgyakat minél pontosabban határozzuk meg” – mondta a szakember az inforadio.hunak.

Hogyan előzhetjük meg a betörést?

  • Figyeljünk oda, hogy mindig zárva legyen a kapu, apróságnak tűnik, de sok minden múlhat rajta.
  • Érdemes jóban lenni a szomszédokkal,  jól jöhet, ha szólnak, ha valami gyanúsat látnak.
  • Ha tehetjük, hagyjunk égve egy lámpát a lakásban. A legjobb, ha időkapcsolót használunk.
  • Ne posztoljuk a közösségi oldalakon, ha elutazunk, mert egyértelművé válik, hogy éppen őrizetlen az otthonunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top