Család

Vörös vari született a Veszprémi Állatkertben

Láttatok már vörös varit? Bármi is legyen a válasz, a Veszprémi Állatkert tüneményen kis állatkáját mindenképpen érdemes megnézni.

A Veszprémi Állatkert – a cuki tigriskölykök után – újabb lakóval gyarapodott. Megszületett ugyanis a vörösvari-pár, Pákó és Frutti kicsinye. A szülők a nemzetközi fajmegmentési programnak köszönhetően érkeztek az állatkertbe. 2015-ben ikerpárnak adtak életet, idén május elején pedig hím utód született. A kis vörös vari máris most olyan ügyesen mozog a fák ágain, mint a felnőttek, szülei nagy gonddal és féltő törődéssel gondozzák.

A vörös varik Madagaszkár szigetének lakói, jellegzetes rozsdavörös szőr borítja testük nagy részét, míg arcuk, végtagjuk, hasuk és farkuk fekete, fejük hátsó részén pedig fehér folt található.

Kisebb-nagyobb családokban élnek, a vezető szerepet a legmagasabb rangú nőstény tölti be. Főként gyümölcsökkel, nektárral és pollennel táplálkoznak, táplálkozási szokásaik miatt fontos szerepet játszanak számos keményfafajta beporzásában. Kedvenc nappali időtöltésük a pihenés és a napozás. Illatanyagokkal és különféle hangokkal kommunikálnak, üvöltésük messzire elhallatszik.

A kis varit hamarosan ti is meglátogathatjátok a Veszprémi Állatkert Fejes-völgyi területén található külső kifutójában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top