Család

Tízből kilenc menekült gyerek egyedül érkezik

Kisvárosnyi gyermek érkezett már ebben az évben kísérő nélkül Észak-Afrikából Olaszországba. A kiszolgáltatottságukra hívja fel a figyelmet az UNICEF legújabb jelentésében.

Tízből kilenc gyerek kísérő nélkül érkezik Észak-Afrikából Olaszországba. UNICEF szerint az év első öt hónapjában 7009 kísérő nélküli gyerek kelt át Észak-Afrikából Olaszországba, kétszer annyi, mint tavaly.

Riasztóan emelkedik a Földközi-tengeren regisztrált halálesetek száma. Míg tavaly egész évben 3770-an fulladtak vízbe az átkeléskor, addig 2016 első öt hónapjában már több mint 2800 vízbe fulladás történt. A nagy többség a középső földközi-tengeri útvonalon vesztette életét – és sokan közülük gyerekek voltak. Néhányuk szexuális bántalmazásnak és kizsákmányolásnak esik áldozatul. A lányokat és fiúkat egyaránt érik szexuális bűncselekmények és prostitúcióra kényszerítik őket Líbiában. Néhány lány terhesen érkezett Olaszországba, miután megerőszakolták őket. Ugyanakkor nem tudni, hogy hány menekült hal meg, tűnik el kényszermunka vagy prostitúció miatt, vagy kerül fogságba.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Az UNICEF szerint – tekintettel a Földközi-tengerre beköszöntő nyárra – a középső földközi-tengeri útvonalon érkező gyerekek legutóbbi száma nagy valószínűséggel csak a jéghegy csúcsa. További 235 ezer menekült tartózkodik jelenleg Líbiában, több tízezren közülük kísérő nélküli gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top