Család

Eldőlt: bevezetik a kötelező szülőtartást

Megszavazta a parlament: törvénybe iktatják Magyarországon a nagykorúak szülőtartási kötelezettségét.

Megszavazta a parlament a két éve életbe lépett polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításáról szóló törvényjavaslatot, mely többek között törvényi szinten nyomatékosítja a nagykorú gyermekek alaptörvényben rögzített szülőtartási kötelezettségét.

A módosítás bevezeti továbbá, hogy ha a tartásra önhibáján kívül rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett más gondoskodik – akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége –, akkor az ellátás ellenértékének megtérítését a tartást nyújtó egy éven belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.

Az indoklás szerint “tehát olyan idős személyek esetén, akiknek a szociális ellátásáról akár állami, akár egyházi fenntartású intézmények – nem térítésmentes szociális ellátás juttatásával – gondoskodnak, és az idős személy az ellátás ellenértékét nem, vagy csak részben tudja finanszírozni, a ki nem fizetett térítési díjat követelni lehet a szülője iránt tartásra kötelezhető nagykorú gyermektől”.

Trócsányi László igazságügyminiszter szerint egy ilyen perben a bíróság minden olyan körülmény mérlegelésére köteles az egyéni körülmények alapján, amit egyébként is vizsgálna egy hagyományos, szülő indította szülőtartási perben. Így tehát azt, hogy:

a gyerek anyagi körülményei alapján tud-e tartásdíjat fizetni,

a szülő nem érdemtelen-e a tartásra,

a pertárgyat képező ápolás, gondozás, élelmezés valóban szükséges volt-e.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top