Család

Hoppá! 70 ezer társkereső adatai kerültek ki a netre

A profilképet csak azért nem mentették az adathalászok, mert iszonyat sok tárhelyet foglalt volna. Perre számíthatnak.

Emil Kirkegaard, Oliver Nordbjerg és Julius Daugbjerg Bjerrekær dán kutatók 2014 novembere és 2015 márciusa között közel 70 ezer felhasználó adatait gyűjtötték be saját készítésű adatbányász szoftverükkel a világ legnagyobb társkereső oldaláról, az OKCupidról. Az adatcsomag a felhasználók polgári nevét nem tartalmazta, de a felhasználónevüket, a demográfiai adataikat és a személyiségük profilozásához elég alapot adó válaszaikat igen. A csomag egy az egyben felkerült egy egyetemi hálózatra.

Magyarok nincsenek benne

Szerencsére, de ennek ellenére maga a történet aggasztó, már amennyiben a dán kutatók lépése nem vált ki jogszerű retorziót az OKCupid, illetve a kutatói etikai bizottságok részéről. Az még a kisebb probléma, hogy a kutatók nem kértek engedélyt az oldaltól az adatok begyűjtésére és publikálására, a nagyobb pedig

az anonimizálás hiánya.

Ugyan az adatbázisban nem szerepel a felhasználók polgári neve, felhasználónevük, lakóhelyük, demográfiai adataik viszont igen, ebből pedig akár még könnyen is ki lehet deríteni, hogy kikről van szó, főként ha az OKCupidon használt felhasználónevük megegyezik valamelyik könnyen lenyomozható online identitásukkal. A kutatók megjegyzik, hogy a profilokhoz tartozó képet csak azért nem mentették le, mert sok tárhelyet foglalt volna le.

Lesz per?

A cég sajtóképviselője korántsem meglepő módon annyit nyilatkozott az ügyben, hogy nemcsak az oldal felhasználási feltételeit sértették meg a kutatók, hanem a számítógépes csalásról és visszaélésről szóló amerikai törvényt, úgyhogy Kirkegaard és társai hamarosan számíthatnak jogi viszontválaszra.

A végén meg kell jegyeznünk: az adatcsomagot semmilyen kutatásra nem használták fel.

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top