Család

A diákok már online is megismerhetik a gyerekjogokat

Rendkívül sikeresnek értékelték a UNICEF és a Telenor "Ébresztő-óra" nevű programját a két szervezet vezetői, mivel a tervezett évi 2000 gyermek helyett két év alatt több mint 10 000 fiatal figyelmét sikerült felhívni alapvető jogaikra. Az együttműködés új lépcsőjében az Ébresztő-óra nevű oktatási anyagai már bárki számára hozzáférhetők, digitális változatban is elkészültek.

Az UNICEF Magyar Bizottság és a Telenor Magyarország 2013-ban, az Ébresztő-óra program elindításával kezdte meg együttműködését. Az UNICEF mára több mint 100 fős képzett önkéntes csapata – köztük D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete és Szabó Kimmel Tamás, a Belvárosi Színház, Junior prima díjas színésze – interaktív iskolai foglalkozásokon mutatják be a gyermekeket illető különleges jogokat.

A gyermekjogok ismerete fontos a közösségbe beilleszkedés szempontjából is, ami a digitális bennszülött fiatalok körében a biztonságos és zaklatásmentes internetezés alapja is lehet.
“Minden várakozást túlszárnyalt a program sikere, ugyanis az első évben 2500 gyerek elérését vállaltuk, két évvel később pedig már több mint 10 000 gyereknél tartunk” – mondta az UNICEF és a Telenor közös sajtótájékoztatóján Lux Ágnes a UNICEF gyerekjogi igazgatója. “Rengeteg iskola csatlakozott a programhoz, de szerencsére önkéntesekből sincs hiány. Azonban, mivel az önkénteseink csak limitáltan tudnak mozogni, ezért jónak láttuk az Ébresztő-óra digitális változatának elkészítését, hogy bárki számára elérhető legyen.”

“Az Ébresztő-óra egyik legfontosabb célja, hogy a gyerekjogokat a felnőttek és a gyerekek egyaránt érvényesíthessék – tette hozzá Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója. – Játékos helyzetgyakorlatokat használunk, hogy ki tudjuk szűrni a bántalmazott gyerekeket és tájékozódni tudjunk a helyzetükről. Nemcsak jól ismert iskolákban fordultunk meg, hanem jártunk speciális nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó intézményekben is.”

 A két szervezet évente 2000 gyermek elérését tűzte ki célul, de az iskolák részéről jelentkező igények kielégítését követően két év alatt több mint 10 000 gyermek vehetett részt Ébresztő-óra előadáson.

D. Tóth Kriszta és Szabó Kimmel Tamás rendhagyó Ébresztő-órája a budapesti Fazekas gimnáziumban
D. Tóth Kriszta és Szabó Kimmel Tamás rendhagyó Ébresztő-órája a budapesti Fazekas gimnáziumban

Idén, az UNICEF és a Telenor együttműködésének harmadik évében a program kiterjesztését a klasszikus előadás-sorozat mellett egy bárki számára hozzáférhető digitális Ébresztő-óra tananyaggal is segítik a szervezők. Az Ébresztő-óra online felületén fejezetekre bontva bárki megismerkedhet az UNICEF munkájával és a gyermekjogok sajátosságaival, majd interaktív kvízek segítségével tesztelheti a tudását.

“A Hipersuli programmal rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk, hogy a technológia, az internet hogyan segítheti az oktatást, tanulást a gyermekek körében. Az Ébresztő-óra program élő előadásai nagyon sikeresek, az UNICEF szakértelme mellett kézenfekvő fejlesztési irány, hogy ezt a remek programot digitális formában is bárki számára hozzáférhetővé tegyük, így az előadások után sem maradnak gyermekjogi tudásmag nélkül a gyerekek” – mondta el Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

“A programunk töretlenül népszerű az iskolák körében, még mindig várólista van. A tavalyi év során négy vidéki városban – Veszprémben, Győrben, Debrecenben és Szegeden – hoztunk létre regionális központot, ezzel programunk országossá vált. A Telenor gyermekjogokra és a digitális tudásalapú megközelítésre való nyitottsága nagyban segíti, hogy a gyerekeket az ő nyelvükön szólítsuk meg olyan kérdésekről is, mint a gyerekbántalmazás érzékeny témája, vagy a globális világ problémái” – mondta Danks Emese, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az Ébresztő-óra az UNICEF ingyenes előadása, amelyet a szervezet a budapesti központból koordinálva, már négy regionális központ segítségével szolgál ki, országszerte.

További cikkek gyermekjogokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top