Család

6 árulás, ami lerombolja a kapcsolatodat megcsalás nélkül is

A legtöbb esetben nem nagy, drámai megcsalós történet áll egy tönkrement kapcsolat hátterében, hanem inkább olyan kis alattomos árulások, amiket észre sem vesz még az sem, aki elköveti őket. Ezek belülről bomlasztanak, nem kívülről dobnak atombombát a párkapcsolatra, mint egy szerető.

1. Elhanyagolás

Az egyik legnehezebben észrevehető az adott pillanatban, inkább csak utólag ébredsz rá, hogy ez volt a problémád a pároddal. Hogy nem figyelt rád, és magányosabbnak érezted magad mellette, mint legvadabb szingli korszakodban egyedül. A szakértők szerint a párkapcsolatra úgy kellene tekinteni, mint egy kertre, amit gondozni kell ahhoz, hogy szép virágokkal és zöldellő bokrokkal legyen tele. Ha nem öntözöd, nem törődsz vele, akkor csak kiszáradt kóróid lesznek benne.

2. Elhagyod magad

Nagy különbség van aközött, hogy valaki kényelmesen érzi magát a kapcsolatában és aközött, hogy elhagyja magát. Az előbbi fontos egy boldog kapcsolatban, az utóbbi pedig inkább lustaságot és nemtörődömséget jelent. Előszeretettel használják az “elhagyja magát” kifejezést arra, ha a nő leharcolt állapotba kerül külsőleg, pedig ez nem a külsőségekről és főleg nem csak a nőkről szól. Aki elhagyja magát, az feladja azt, hogy saját maga legjobb verzióját igyekezzen előhozni magából. Önmagad legjobb verziója nem azt jelenti, hogy mindig boldog vagy, és tűsarkakon billegsz, bokáig sminkben még otthon is. Azt jelenti, hogy még a legnehezebb időkben is igyekszel tenni a kapcsolatodért, és őszintén, teljesen önmagadat nyújtod át a másiknak.

6 árulás, ami lerombolja a kapcsolatodat megcsalás nélkül is

3. Ha nagy eredménynek érzed, hogy párkapcsolatban vagy

A közvélemény azt sugallja, hogy ha párkapcsolatban vagy, akkor az valami nagy teljesítmény (és ha egyedülálló vagy, akkor persze nem érted el ezt a nemes eredményt). Pedig piedesztálra emelni a párkapcsolat tényét ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, milyen a minősége ennek a kapcsolatnak, már rég veszett ügy. Azt sugallod ilyenkor, hogy az ember nem fontos, akivel együtt vagy, csak maga a párkapcsolati státusz a lényeg. Helyette inkább azzal kellene mindkét félnek foglalkoznia, hogy a létező legjobb kapcsolatot építsék ki egymás között.

4. Kihasználod a másikat

Nem anyagilag vagy egyéb egyértelműen bántalmazó módon használod ki, csak finoman, észrevétlenül például őt okolod, amiért te nem vagy boldog. Mintha bárki más feladata lehetne az, hogy téged boldoggá tegyen. Ez egy lefelé tartó spirál, amiben függővé teszed magad a párod véleményétől, szavaitól, tetteitől, és teljesen ráutalod magad érzelmileg.

5. Nem mondod ki, amit gondolsz

Azaz, ha rákérdez a párod, akkor semmi bajod. Belül pedig felrobbansz, mert nem rakta a mosogatóba a poharát. Füstölögsz, látja, hogy problémád van, de te csak azt hajtogatod, hogy minden rendben ahelyett, hogy elmondanád – nem kritizálva –, hogy mi nyomja a szívedet. Ilyenkor érdemes elővenni az asszertív kommunikációt és nem sarat dobálni a másikra, hanem megfogalmazni, hogy a tettei benned milyen érzéseket keltettek. Így felnőtt módjára, veszekedés nélkül meg lehet beszélni egy nagy halom olyan problémát, amit ha nem mondasz ki, csak az arcodba robban egy időt után, és véget vet a kapcsolatnak.

6. Elvárod, hogy a párod megváltozzon

Ha azért mentél bele a kapcsolatba ezzel az emberrel, mert olyan, amilyen, akkor miért akarnád, hogy más emberré váljon? Mindenki változik az évek során, fejlődik remélhetőleg, úgyhogy teljesen felesleges ráerőltetni, hogy másfajta személyiséget vegyen magára a kedvedért. Ha tényleg más emberré szeretnéd formálni, akkor talán nem is arról van szó, hogy neki meg kellene változnia, hanem inkább arról, hogy másféle párt szeretnél magad mellett tudni.

Olvass még többet a párkapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top