Család

3 mondat, amit soha ne mondj egy nőnek, aki képtelen újra teherbe esni

A terhesség csodája után szembesülni vele, hogy ilyen soha nem lesz, reményteli várakozás, aztán pofon a hideg nőgyógyászati fémszéktől, játszótárs nélkül hagyott gyerek, lelkifurdalás – ez a másodlagos meddőség.

A remény és kudarc ismétlődő körforgása, a terméketlenséggel való szembesülés felfoghatatlan fájdalom azoknak a nőknek, akik szeretnének teherbe esni. Lee Rubin Collins nagyon boldog volt, mikor gyorsan, gond nélkül lett terhes első gyerekével, és persze szerette volna, ha a babáját még sok-sok kistesó követi. De ők aztán nem jöttek. Ennek a meglepően gyakori, másodlagos meddőség volt az oka, ami több nőt érint, mint gondolnánk. Hát ezek azok, amiket ő sem akar hallani:

1. “Már voltál terhes, biztosan újra megtörténik majd!”

Nagyon gyakori, hogy az első gyerek után áll be a terméketlenség. Rengetegen gondolják, hogy akinek egyszer már volt gyereke, annak úgyis lehet még, de ez sajnos nem igaz. Amerikában 3 millió nő szenved tőle, hogy első terhessége után egyszerűen meddővé vált.

Mit ne mondj a nőnek, aki képtelen újra teherbe esni

2. “Azt hiszem, ez van, ha túl sokáig vár az ember…”

Persze a kor fontos tényező a termékenység/terméketlenség kérdésében, és tény, hogy az idő múlásával egyre kevésbé lesz termékeny egy nő. De ismét azt kell mondani, hogy a másodlagos meddőség ennél komplexebb dolog nem lehet egyszerűen a próbálkozó nő korára kenni a dolgot. 

3. “De legalább már van egy gyereked”

Többnyire a jó szándék áll csupán a mögött, ha az emberek megpróbálják felhívni a nő figyelmét rá, hogy nézze a jó oldalát, hát ott az a szép, egészséges gyerek. Igaz, hogy egy, de azért gyerek. És persze, ez így is van, de ahogy a másodlagos meddőségtől szenvedő nők mondják, a meglévő gyerek felett érzett boldogság mellett igenis létezhet a fájdalom, a beteljesületlen vágy a második gyerekre.

Forrás: HuffingtonPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top