Család

Kitették a Heim Pál kórház pszichiátriáján kezelt kislányt, mert megszegte a házirendet

A Heim Pál Gyermekkórház zárt osztályáról tették ki azt a 12 éves kislányt, aki a kórház szerint megszegte a házirendet. A gyerek az udvaron talált üveggel vagdosta a karját. A kórházba épp azért vették fel, hogy kiderítsék, miért kínozza saját magát.

A 12 éves kislány édesanyja kért segítséget a Heim Pál Gyermekkórháztól, miután lánya eltűnt otthonról, majd amikor előkerült, karját vágott sebek borították.

Az anya szerint gyermeke korábban is csinált ilyet, de ezúttal nagyon megijedt a látványtól. Elvitte lányát a kórházba, ahol felvették kivizsgálásra. Aztán, amikor meglátogatta a kislányt, észrevette karján az újabb vágásokat. Kiderült, amikor a gyerekek – felügyelet mellett – levegőztek az udvaron, üvegdarabot találtak, azt felcsempészték a szobába, és a csendes pihenő alatt közösen megvagdosták magukat.

Másnap a gyerek pszichiátere telefonon hívta az édesanyát, a kórház főorvosának utasítására el kell vinnie a kislányt az osztályról, a kezelését befejezték. Az anya felkereste az osztályvezető orvost, aki azt mondta, intézetükben nem kezelnek falcoló, vagyis önmagát vagdosó gyereket. A különös ebben az, hogy éppen ezzel a problémával vették fel a pszichiátriára az önpusztító tinédzsert. A gyerek megsértette a házirendet, ezért nem maradhat tovább a kórházban – zárta rövidre a beszélgetést az anya emlékei szerint a főorvos.

Hogy valóban tiltja-e a házirend az önsebzést, a Blikk nem tudta meg a kórháztól.

Leggyakrabban nevelőintézetekben fordul elől, hogy a gyerekek tudatosan fájdalmat okoznak maguknak, verik a fejüket a falba, vagy vagdossák a testüket. Azért teszik, hogy eltereljék a figyelmüket a lelki fájdalmakról. A vélhetően pszichiátria beteg gyermek viselkedésének okait kezelőorvosa ismerheti csak. Könnyen elképzelhető, azért vagdosta össze a karját ismét a kórházban, mert rosszul érezte magát odabent. Az orvosok, lehet, ezért engedték őt haza – mondta Hevesi Kriszta pszichológus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top