Család

Nincs veszélyesebb a jatéknál – több ezer necces termékről van szó

Az EU közlése szerint több mint kétezer veszélyes termékre kellett az egész Unióra kiterjedő riasztást adni.

Márciusban jó pár gyerekjátékot tiltottak be itthon, de ebben nem vagyunk unikális ország, ez európai jellegzetesség.

Az Európai Bizottság szerint különösen nagy kihívást jelent, hogy az európaiak egyre több terméket vásárolnak az interneten az unión kívüli országokból, amelyeket közvetlenül nekik szállítanak ki. A bizottság jelenleg dolgozik a riasztási rendszer továbbfejlesztésén, hogy az internetes vásárlásokat is figyelembe tudják venni. Már voltak olyan esetek, amikor a határőrizeti szervek és az online értékesítési platformok sikeresen tudtak együttműködni.

Adatok, tények

Az uniós riasztási rendszeren keresztül tavaly 2072 riasztást és 2745 nyomon követési eljárást vettek nyilvántartásba (egy-egy ország jelzése nyomán a többi ország is ki tudja szűrni az érintett termékeket a saját piacán). A korábbi évekhez hasonlóan 2015-ben is játékok miatt kellett a legtöbbször fellépni, ezekre jutott az összes intézkedés 27 százaléka, ezt követte 17 százalékos aránnyal a ruházati cikkek, divatáruk, textíliák csoportja. Az összes jelzés 25 százaléka vegyi kockázatról szólt, az egy évvel korábban a leggyakrabban említett sérülésveszélyt tavaly 22 százalékos arányban jelezték.

Ezeket titltották be itthon márciusban
Ezeket tiltották be itthon márciusban

Kínából jön a legtöbb veszélyes áru

A veszélyes termékek leggyakoribb forrása továbbra is Kína, innen érkezik a 62 százalékuk. A riasztási rendszer keretében minden Kínából származó termékkel kapcsolatos riasztást továbbítanak az ottani hatóságoknak, hogy azok közvetlenül a gyártóval vagy az exportőrrel szemben léphessenek fel. Kína mindeddig 11.540 bejelentés ügyében indított vizsgálatot, és 3748 esetben tett korrekciós intézkedést.

(via VG)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top