Család

5 dolog, amit másképpen csinálsz, mióta anya vagy

Amikor már rúzs helyett gyurma és a játék markológép lapul a táskádba. Amikor pizzarendelés helyett összedobsz egy főzelék. Amikor VH1 helyett a mesecsatorna szól reggel a tévében. Ismerős változások?

Innen indulsz, amikor várandós vagy: “Az én gyerekemnek mindene meglesz, amilyen játékot csak akar.”

Ezzel szemben: A valóság az, hogy néhány hónap után te is rájössz, hogy a gyerekeknek hiába van 50 játéka, mindig van 3-4 kedvenc, amit nyüstölnek. Végül aztán benned is átkattan valami, és nem hozol be több porfogót a lakásba.

Innen indulsz, amikor még nincs gyereked: Reggel kényelmesen besétálsz a fürdőszobába, 20 percet szánsz a sminkedre, frissen mosott hajadat gondosan beszárítod, miközben a legújabb Coldplay-dal szól a rádióból, az este bevásárolt gyümölcsökből elkészíted a turmixodat, és még arra is marad időd, hogy felhívd a barátnődet.

Ezzel szemben: Mire a gyermeked ovis lesz, és közösen kell elindultok, már a gyerek hajára fordítasz 20 percet, a sajátodra pedig belevarázsolsz egy hajgumit. Coldplay helyett a mesecsatorna megy a tévében, hogy 10 percre lekösd a lurkó figyelmét, amíg összedobod a téliszalámis szendvicset neki reggelire. A barátnődet sem hívod fel, max. a buszon zötykölődve rádobsz egy rövid: “Minden ok” üzenetet.

Innen indulsz, amikor még nincs gyereked: Munka után besétálsz egy plázába, hogy a havi ruhára, cipőre szánt keretedből kinézz magadnak valamit, amit megveszel. Esetleg egy új táskát vagy azt a farmert, amit annyira dicsérnek a többiek, mert szuper alakformáló.

Ezzel szemben: Miután anyuka lettél, az alakformáló farmert évekig messziről elkerülöd, ha hétvégén beesel egy plázába, akkor a táskádban nagyobb eséllyel landol gyurma, gyerekcipő és mesekönyv, mint egy új tűsarkú. De lássuk be, egy anyának ez egyáltalán nem áldozat, csak változás.

Innen indulsz, amikor várandós vagy: “Mindig hallgatok a szakkönyvekre, mindig elolvasom a nevelési könyveket.”

Ezzel szemben: Hamar rájössz, hogy felesleges mindent elolvasni. Felhagysz azzal az álomképpel, hogy a legújabb kutatások és tanulmányok, javaslatok szerint neveld a gyerekedet. Elég, ha magadra és az ösztöneidre hallgatsz, a könyveket pedig meghagyod másoknak. 

Innen indulsz, amikor még nincs gyereked: Simán megfelel számodra, ha hetente többször étteremből hozatsz vacsorát, vagy hideget esztek. 

Ezzel szemben: Miután anyuka lettél, próbálsz a lehető legtöbbször meleg vacsit összehozni. Jó barátod ilyenkor a főzelék, bármilyen főzelék, csak a gyerek szeresse. Persze ezután is becsúszik havi egy-két pizzarendelés, de azért mégis csak szeretnéd, ha a gyermeked a te házi kosztodon nőne fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top