Család

Nem büntetnék a lengyel püspökök az abortuszon átesett nőket

A lengyel püspöki kar támogatja az abortusztilalmat, de nem büntetnék a műtéten átesett nőket. A törvényjavaslatban ugyanis szerepel ilyen kitétel.

Az egyházmegyei családreferenseknek címzett levélben a lelkipásztori intézet igazgatója, Przemyslaw Drag atya az abortusz kapcsán a püspökök álláspontját közvetítette vasárnap. A levél a lengyel templomokban felolvasott püspökkari közleményre utal, amelyben az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazták. Lengyelországban péntektől aláírásgyűjtés indult az életvédő egyesületek egy része által kidolgozott törvényjavaslat támogatására.

 

 

A levelet már pénteken szétküldték az egyházmegyei családreferenseknek. Pénteken és szombaton a feminista szervezetek többezres tüntetéseket szerveztek Lengyelországban a törvényjavaslat ellen.

Az indítvány megszüntetné a törvény előírásait, amelyek szerint az abortusz három esetben megengedett: nemi erőszak esetén, ha az anya élete veszélyben forog, illetve akkor, ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az új javaslat alapján a beteg gyermekeket nevelő családoknak nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtanának. A tervezet szerint büntethetőek lennének az abortuszon áteső nők.

A lengyel kormány hivatalosan nem foglalt állást az ügyben. Beata Szydlo kormányfő hangsúlyozta: a kormány jelenleg nem dolgozik semmiféle változtatáson az abortusztörvénnyel összefüggésben, korábban megfogalmazott álláspontja “tisztán a magánvéleménye volt”.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top